Миков маха петима от Изпълнителното бюро на БСП

Булфото
share

Димитър Дъбов, Евгений Узунов, Георги Пирински, Илияна Йотова и Ангел Найденов. Това са хората от Изпълнителното бюро на БСП, които най-вероятно ще си тръгнат от ръководството на партията, научи „Преса“. Утре лидерът на социалистите ще обяви пред Националния съвет на партията дългоочакваните промени, които ще направи в ръководството на левицата.

Вместо с пет Миков ще остане само с двама заместници. По предварителна информация това ще са Янаки Стоилов и Драгомир Стойнев.

Не така стоят нещата с другите трима - Дъбов, Узунов и Пирински. Най-силен е натискът за махането на първия. Узунов сам щял да се оттегли, разказаха вчера социалисти. Георги Пирински пък е евродепутат и е зает с международните си ангажименти. От ИБ вероятно ще си тръгне и Илияна Йотова.

Кристиан Вигенин, който се смята за близък до Сергей Станишев, запазва мястото си в ИБ, тъй като бил член на Президиума на ПЕС. Същото се отнася и за Катя Николова, въпреки че срещу нея има сериозно недоволство.

Днес още преди обед Миков напусна парламента и се отправи към централата на „Позитано“ 20, разказаха социалисти. Там цял следобед той провеждал тежки разговори с хората, които смята да махне. Към 16 ч. Миков събра членовете на ръководния орган на столетницата, но не им съобщи какви промени смята да направи. Това ще се разбере утре.

„Очакванията ми са за радикална промяна. Всякаква мимикрия би била вредна за партията“, коментира за „Преса“ червеният депутат бунтар Георги Кадиев, който до вчера не беше получил покана за пленума. „Сигурно не искат скандали“, коментира той. След това припомни, че най-добрият вариант за възраждане на партията е да се премине към отчетно-изборна кампания и нов конгрес.

Водещи новини

Още новини