ГЕРБ, реформаторите и патриотите изгладиха различията (видео+снимки)

Булфото (архив)
share

По всички ключови въпроси от същностна важност за Патриотичния фронт (ПФ) бяха намерени общи формулировки между трите формации. Непреодолими проблеми оттук-нататък няма. Има нужда от още малко техническа работа. Това каза след тристранната среща между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев, предаде репортер на Novini.bg.

Съдействието на РБ към момента е основен фактор за изграждане на мнозинство в парламента, добави Кънев. Каквото е поискано от Патриотичния фронт, е съгласувано и ще бъде отразено в окончателния вид на програмата. Имаше различни теми, свързани с изборното законодателство, установяване на тридетния модел, който е съвпадение между ПФ и ГЕРБ, обясни той.

Кънев отрече на тристранната среща да са обсъждали кадрови въпроси. Не съм толкова силен, че моят пост да срути правителството, пошегува се той, попитан защо няма да бъде вицепремиер.

Трябва да доработим, така че след час ще продължим срещата, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Красимир Каракачанов допълни, че има неща за довършване.

Тристранната среща бе прекъсната, за да може преговорният екип на ГЕРБ да се срещне и с представители на АБВ. В стаята на ГЕРБ в Народното събрание влязоха Румен Петков и Ивайло Калфин. На срещата се очаква да стане ясно дали АБВ ще участва в управлението. Вчера Румяна Бъчварова от ГЕРБ и Радан Кънев обявиха, че предвиждат министерско кресло за формацията на Георги Първанов. Очакванията са на Ивайло Калфин да бъде предложен постът на министър на социалната политика.

Патриотичният фронт се върна да продължи разговорите с ГЕРБ и Реформаторския блок и се засече с АБВ. В момента преговорите се  водят в четиристранен формат. В стаята на ГЕРБ в парламента влязоха съпредседателите на  Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, докато вътре продължаваха разговорите с представителите на АБВ - Ивайло Калфин и Румен Петков. Малко след 19.00 ч. Валери Симеонов излезе от стаята, но отказа коментар пред журналисти и каза, че преговорите продължават след половин час.

Припомняме, че след консултациите при президента днес и след като взе мандата, Бойко Борисов заяви, че ако не се разберат ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ помежду си, ще върне мандата.

Снимки от преговорите в Народното събрание можете да видите тук

Водещи новини

Още новини