Кунева: Министерски съвет да отмени проекта "Южен поток"

Булфото
share

Призовавам Министерският съвет да отмени проекта „Южен поток” – Конституцията го позволява. Това заяви пред „Фокус” преди минути Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите”, част от Реформаторския блок, относно проекта „Южен поток”.

По думите й, Министерският съвет е абсолютно в правото си да да вземе бързо решение, отколкото да очаква решение на Върховния административен съд. Тази пряка пътека е начертана от чл. 107 от Конституцията на Република България, в който се казва, че Министерският съвет може да отменя "незаконосъобразни или неправилни актове на министри", казва още Кунева.

Тя допълва, че ако Министерският съвет има в момента волята и желанието да преразгледа решението на бившия министър на регионалното развитие за строежа на „Южен поток” и за очертаване на територии и други съпътстващи дейности, може да го направи веднага, на следващото си заседание, още повече, че бившият министър-председател Пламен Орешарски каза, че замразява проекта, допълва Кунева. Тя подчертава, че така актът на неговия министър към онзи момент е бил в нарушение на публично мнение, изразено от бившия премиер. Въпросът може да бъде решен в рамките на едно заседание на Министерски съвет с добри мотиви, казва още Меглена Кунева. Казвам го публично и на всички – можете да го направите и можете да го направите много бързо. Това е директна покана към Министерски съвет, призовава още Кунева.

По думите й възможността, давана от член 107 от Конституцията ще бъде предложена от нея самата за разглеждане на Изпълнителен съвет на „Движение България на гражданите”, на юридическата група на ДБГ, както и на Реформаторския блок.

Водещи новини

Още новини