Стройтрансгаз излиза от проекта "Южен поток" в България

  • 04 август 2014 19:31

  • 3414
  • 2
Стройтрансгаз излиза от проекта "Южен поток" в България
©

Компанията "Стройтрансгаз" излезе от проекта за строителството на газопровода "Южен поток" на територията на България. Това заяви самият Тимченко в интервю за ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

"Стройтрансгаз" трябваше да построи на територията на България първия сухопътен участък от тръбопровода с дължина 500 км, припомни Тимченко. Сега неговата компания трябва да бъде заменена с принадлежащата на „Газпром“ компания "Центргаз", въпреки че "Стройтрансгаз" е участвала в крупни международни проекти.

"Стройтрансгаз консорциум", в състава на който влизат руската компания "Стройтрансгаз" и българската Gazproekt Jug AD, през май спечели търг за работен проект, доставка на оборудване и материали, провеждане на строително-монтажни работи, обучаване на персонал и въвеждане в експлоатация на магистралния газопровод „Южен поток“ в България. В публичния търг, стартирал през декември 2013 г., взеха участие 11 компании от Австрия, Белгия, България, Германия, Индия, Италия, Русия, Швейцария и Япония, припомня агенцията, добавяйки, че българското правителство замрази реализацията на проекта след визитата на американски конгресмени в страната. Тогава на среща с премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 сенаторът републиканец Джон Маккейн заяви, че в проекта „Южен поток“ трябва да има по-малко руско участие.

Българският участък от газопровода „Южен поток“ е първият сухопътен участък по пътя на газа, той е технологично най-сложен и поглъщащ най-много капитали. От брега на Черно море до границата със Сърбия трябва да мине основното трасе на газопровода, както и 59-километровото отклонение до разпределителния газов възел в Провадия, откъдето ще се осъществява доставката на газ към съществуващата българска система от газопроводи към потребителите в България, Турция, Гърция и Македония. Общата дължина на основния маршрут на българския участък е 541 км.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3414 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
fifi

2014.08.16 | 00:38

1
Как пък не разбрахте ,че няма да има Южен поток!

2014.08.16 | 15:33

2
А ИСКАШ ЛИ ДА ТИ СТРОШАЧ ЕРЕПА ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини