Борисов: Сини и червени ще се борят за гласовете на ДПС на президентските избори

Булфото
share

Ние сме млада демокрация, нека хората да се пробват в политиката.

Това заяви в предаването на Канал 3 "Времена и нрави" премиерът Бойко Борисов по повод възмущението на водещия Юлиан Вучков от големия брой участници в политическия живот в България.

Нищо по-добро от политическите партии не е измислено. Хората не ги харесват, но пък партиите и политическата отговорност, която носят, са гарант, че ще работят за изпълнение на предизборните си обещания, допълни Борисов.

Направили сме стъпка да се увеличат концесионните такси за чуждите фирми, които искат да разработват находища на природни богатства в България, отговори премиерът на въпрос за това, печели ли България от чуждестранните концесионери.

Няма човек, който да разбира и от отбрана, и от образование, и от здравеопазване. Росен Плевнелиев е широко скроен човек, но не бива да се подценява ролята и на вицепрезидента. От Плевнелиев искахме да поеме  емблематични сфери като инфраструктурата, енергийната ефективност, а Маргарита Попова - съдебната власт. С времето ще се научат, посочи Борисов.

На изказването на Вучков, че Плевнелиев ще потъне в сянката на Борисов и няма може да го коригира, министър-председателят на ГЕРБ заяви: "Невинаги човек, когато удря по масата и се прави на бабаит, може да накара хората да приемат това, което казва. Плевнелиев умее да казва "не" и да мотивира своя отказ. При него хубавото е, че има душа и когато не е съгласен с нещо, го казва, но с нормален тон. Затова той много по-лесно успява пред мен от много други. Росен Плевнелиев има уникално добре развита мисъл в перспектива и може да гради стратегия и визия за години напред".

Нормално беше да съм кандидат за президент, но в момента в изпълнителната власт сме се захванали с много неща, които не мога да изоставя. Тези, които преди година твърдяха, че няма да удържа на думата си и ще се кандидатирам за президент, сега трябва да ми се извинят.

Йорданка Фандъкова много добре се справя като кмет на София, а където има проблеми, правителството поема водещата роля. Това, което тя прави повече от мен като кмет, е, че София е много по-красива и по-чиста. Росен Плевнелиев е човек, познат по света, който владее перфектно английски и немски език - отговори Борисов на въпрос, не е ли било по-добре Фандъкова да е била кандидат за президент, а Плевнелиев - кандидат за кмет на София.

За скандала с Плевнелиев, Борисов каза, че кандидат-президентът на ГЕРБ е дал интервю по въпроса още през 2007 г. и тогава прокуратурата е могла да се самосезира.

По повод обвиненията, че с Музея на социалистическото изкуство се реабилитира миналото, премиерът даде пример с Германия, където концентрационните лагери още са отворени за посетители като музеи.

Борисов потвърди позицията си по повод осъдения условно за злоупотреби кмет на Сливен Йордан Лечков, като каза, че съдът трябва да докаже обвиненията и видя намеса на партийни игри по случая.

Борисов още веднъж призова хората за търпение, докато излязат проучванията за шистовия газ, като каза, че ако има и 1% риск, добивът няма да бъде разрешен.

Премиерът каза, че ако трябва да гласува за артист на всички времена, е щял да гласува за Стефан Данаилов, но в политиката нещата стоят другояче.

Бойко Борисов заяви, че Синята коалиция и БСП ще се борят за гласовете на ДПС и Ахмед Доган, който неслучайно нямал кандидат - президентска двойка. "Ако не сме първи на изборите, ще подкрепим Синята коалиция от сърце", обяви премиерът.

 

Водещи новини

Още новини