Миков: Принципите на Търновската конституция са актуални и днес

Булфото
share

Принципите на Търновската конституция са актуални и днес и са част от модерната ни Конституция. Те очевидно са правени с поглед в бъдещето и изконното усещане за свобода, въплътено в Търновската конституция е актуално и днес, ще бъде актуално и занапред, каза още Миков по повод на честванията, посветени на 135 години български парламентаризъм. Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков пред журналисти.

Президентът е особено активен в атаките си срещу законодателната дейност на парламента. Големият проблем е, че политиката, която се прокарва, не се споделя от президента, категоричен е Миков.

Той се намесва директно чрез отлагателното ветото в политическите решения, които засягат социални въпроси, въпроси за потребителския кредит, които засягат милиони български граждани. Тук сигурно имаме политически спор, в който президентът използва конституционния механизъм на отлагателното вето, но смятам, че парламентът ще има сили да реши въпроса, коментира Миков.

Председателят на Народното събрание коментира и злоупотребата с лична данни от страна на ЦИК. "Комисията за личните данни да започне да функционира по-сериозно, посъветва той. "Всички закони трябва да се спазват и постоянната им промяна с оглед на нарушаването им не води до някакъв резултат. Не трябва да мислим непременно за промяна на законите", поясни Миков.

 

Водещи новини

Още новини