Орешарски: Членството ни в НАТО е национален приоритет

Булфото
share

През последните 10 години България извървя важен път, утвърждавайки се като предвидим и надежден евроатлантически партньор. Членството ни в НАТО е един от добрите примери за приемственост и последователност в политиката на страната, когато става въпрос за национални приоритети.

Това каза министър-председателят Пламен Орешарски, който участва тази вечер в София в тържественото събрание по повод на честването на 10-та годишнина от членството на България в НАТО. Изпълнението на съюзническите ангажименти, произтичащи от  членството ни в Алианса, е основен елемент от отбранителната политика на страната, каза Орешарски. Премиерът благодари на  българските военнослужещи, които с професионализъм и всеотдайност защитават авторитета на България и на Българската армия. Страната ни дава приноса си към операциите и мисиите на Алианса и към развитието на неговите военни способности, посочи Орешарски. Той изрази убеждението си, че европейското и евроатлантическото партньорство са гаранция за установяване на трайна сигурност и стабилност, а те са важна предпоставка за икономическо развитие и за подобряване на благосъстоянието на българските граждани.

Министърът на отбраната Ангел Найденов определи приемането на България за член на НАТО като ключово събитие за държавата и за обществото. Реализирахме стратегически приоритет, един от най-значимите успехи за политиката за отбрана и сигурност и външната политика на България, посочи Найденов, цитиран от БТА. Икономическите измерения от членството ни в НАТО се определят от възможността за достъп до ресурси и капацитет, които иначе биха били трудно постижими, за да не кажа невъзможни, поне в днешния ден, за доста крехката ни икономика, каза Ангел Найденов, като добави, че съвременната среда за сигурност налага създаването на  отбранителни способности, които трудно можем да изградим сами, а благодарение на членството имаме достъп до фондове, чрез които  и в момента реализираме възможности за модернизация и развитие на отбранителната ни инфраструктура. Днес България и хората,  ангажирани с политиката за отбрана и сигурност, имаме самочувствието на надежден и активен съюзник, който допринася максимално към общите усилия за посрещане на предизвикателствата пред колективната сигурност и отбрана, посочи Найденов.

Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов представи доклад по повод на юбилейната годишнина. Министърът на отбраната отличи с почетен награден знак за годишнината "България-НАТО" - първа степен, официални лица за реализиране на интересите на България в областта на сигурността и отбраната и за проявен професионализъм в работата по участието на страната и Българската армия в дейността на Военния комитет на НАТО. Сред наградените бяха председателят на парламентарната външнополитическа комисия Янаки Стоилов, бившите министри на отбраната Николай Свинаров и Тодор Тагарев, бившият външен министър Соломон Паси, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, неговите заместници, заместник-министри на отбраната в различни периоди, командващият СКС, командирите на трите вида въоръжени сили, съветникът на президента по военната сигурност.

Министърът на отбраната Ангел Найденов връчи на премиера Орешарски офицерски кортик. Найденов добави, че той е за личния му принос не толкова като настоящ министър-председател, но и като финансов министър, който в периода 2005-2009 г. има съществен принос за развитието на отбранителните ни способности, за тяхното адаптиране към изискванията на партньорите и за тяхното реализиране. "Офицерски кортик на ВМС - с очакването и сегашният министър на финансите да има амбицията някога да получи и той подобна награда", каза Найденов, връчвайки кортика. "Много благодаря, задължаващо е", отвърна премиерът, приемайки го.

Водещи новини

Още новини