"Галъп" дава на БСП 21,6% подкрепа, а на ГЕРБ - 18,1%

share

Вот през януари дава на БСП 21,6% подкрепа, а на ГЕРБ 18,1 на сто, показва проучване на "Галъп" от средата на януари. Делят ги 3,5%, почти колкото е статистическата грешка, а това означава, че на практика силите на двата големи опонента са изравнени. От "Галъп" уточняват, че проучването е проведено преди сюжета с АБВ, информира "Труд".

ДПС е трета сила с 5,8 на сто вот. Следва го Реформаторският блок с 4,8%. По думите на социолозите сътрудничество на блока с ГЕРБ ще раздели допълнително привържениците му.

"България без цензура" върви нагоре - от 2,1% през декември м.г. до 2,5% сега. Възходяща е тенденцията и при НФСБ (2,1%), който е с по-висок потенциал от управляващата "Атака" (1,5%).

Според социолозите евродепутати със сигурност ще имат освен БСП, ГЕРБ и ДПС, и Реформаторският блок и "България без цензура". Шансове има и НФСБ, но това ще зависи от коалиционните взаимодействия и от преодоляването на затварянето на партията в определени региони и сред зрителите на телевизия СКАТ", коментират от "Галъп".

Според социолозите "за "Атака" ще е трудно да има евродепутат". Те не изключват скандалите около партията на Сидеров да мобилизират привържениците му. Но стихването на бежанската криза, която те определят като хранителна среда за радикални формации, на свой ред сваля на по-ниски нива вота за "Атака", пише още "Труд".


Според социолозите се очертават две "състезания" - между БСП и ГЕРБ и на по-малките формации, които ще обединява съизмерването кои сред тях са проправителствени и кои - анти.

 

Водещи новини

Още новини