Мая Манолова оглави временната комисия за Нов изборен кодекс

share

Депутатите избраха временна комисия, която да обсъди и приеме проектът за нов Изборен кодекс. За председател беше избрана Мая Манолова от БСП. Тя ръководеше и комисията по подготовка на проектозакона, пише "offnews.bg".

Останалите членове от БСП ще са Дора Янкова, Татяна Буруджиева и Филип Попов.

ГЕРБ изпрати във временната комисия Цецка Цачева и юристите Данаил Кирилов, Десислава Атанасова и Красимир Ципов, а “Атака” – Явор Нотев, Десислав Чуколов, Петър Петров и Павел Шопов.

Проекта на нов Изборен кодекс беше внесен миналата седмица от БСП.

Той предвижда постепенно въвеждане на машинното гласуване – на предстоящите избори за Европейски парламент експериментално ще се гласува и с машина, и ръчно. Постепенно ще се преминава и към активна регистрация, за да се избегне наличието на “мъртви души” в избирателните списъци.

Новият кодекс предвижда още гласоподавателите да могат да пренареждат листите, като прагът за издигане по-нагоре в листата ще 7% от гласувалите за листата.

Бюлетините ще бъдат интегрални. Това според Мая Манолова ще предотврати злоупотребите и фалшификациите. Те ще бъдат печатани в печатницата на БНБ под надзора на Министерството на финансите и ЦИК.

В новия Изборен кодекс остава изискването за уседналост, срещу което изразиха недоволство от ДПС.

Не се предвижда предложеното от десните партии задължително гласуване.

Водещи новини

Още новини