Бареков: Цветанов незабавно да напусне парламента

share

Цветан Цветанов веднага да напусне Народното събрание, защото надмина и емблематичния Христо Бисеров, призова лидерът на Движение „България без цензура“ Николай Бареков след кръгла маса на тема „Правосъдие, държавност и правов ред”.

В дискусията участваха юристи и политически лица, Емил Георгиев от Екогласност, Димитър Абаджиев, Борислав Цеков. Компания им правеха зам.-шефката на БОРКОР Елеонора Николова, както и бившият МВР-шеф Емануил Йорданов и заместникът му Явор Хайтов. По думите на Бареков, в момента в парламента има по-силен еквивалент на бившия зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров и това е дясната ръка на Бойко Борисов, който към момента има 3 обвинения, а не е изключено да изникнат и още. Два са примерите за съдебна несправедливост, които моментално изникват в паметта на Николай Бареков. Първият е оправдаването на Трайчо Трайков по случая „Каолин“, а вторият е именно ситуацията около бившия вътрешен министър.

Не може Цветанов да стои в Народното събрание и медиите да му се подиграват, не може Борисов да му праща от Банкя смс-и да се маха от властта и той да казва, че не е готов да подаде оставка, коментира още лидерът на „България без цензура“. Според него колкото повече Цветанов стои в ГЕРБ, толкова повече нараства доверието в новите формации.

По-голямата част от участниците в кръглата маса се обединиха около идеята, че Съюз "Чисти ръце" може да върне доверието в държавата и институциите. Идеята трябва да бъде подкрепена от обществото, политиците няма да я приемат добре, защото засяга интересите им. Голямата промяна обаче е възможна само през Велико народно събрание.

Идеята е чудесна, но трябва да стане гражданска, не очаквайте да я подкрепят политиците, коментира председателят на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев, който бе модератор на дискусията.

Операцията да започне от най-високото ниво – президента Росен Плевнелиев заради демонстрираното от него на няколко пъти корпоративно мислене, предложи лидерът на ПК "Екогласност" Емил Георгиев. Според него корупцията е оказала негативно влияние върху институциите и затова гражданите вече не им вярват.

Нивото на недоверие към държавата и институциите е най-ниското от 100 години насам, коментира Любен Дилов-син. Очевидно без Велико народно събрание никакъв ход напред не е възможен. Нужно е пренареждане на приоритетите, така че да се работи следващото народно събрание да е велико, категоричен е той. Заради заложения преди години бушон, който прави изключително трудна процедурата, е нужно да се натиска политическия елит и все повече организации да искат и настояват свикване на ВНС.

Държавността през последните години беше убита. Но как да имаме държавност когато нямаме държавници. Последните години видяхме всякакви политици – гъвкави, хитри, но не и държавници. Дори очакванията ни към един бивш монарх бяха излъгани, анализира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и цитира Константин Величков "Българският политик е случайно попаднал във властта човек, който гледа за келепира".

Водещи новини

Още новини