Връщаме обратно нежелани имигранти с български документ

share

МВР е измислило вариант как нежеланите имигранти да бъдат изпращани обратно по родните им страни, дори когато посолствата на тези държави не желаят да ги припознаят и да им издадат пасавани.

Това ще става с издаване на български документ за самоличност, който ще се нарича удостоверение за напускане на страната.

Новата разпоредба е записана в промени на правилника на закона за чужденците, които предлага вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Промените трябва да бъдат одобрени от правителството в средата на декември, пише "24 часа".

Удостоверение за напускане ще се издава на чужди граждани с липсващи документи за самоличност, чиито държави нямат дипломатическо представителство у нас или пък посолството в София отказва да им издаде временен паспорт, гласи новата разпоредба.

Така всъщност правителството се надява да се пребори с проблема с незаконните имигранти от държави в Африка.

Те влизат у нас без документи, а посолствата на родните им страни отказват да ги припознаят. Най-голям е проблемът с влизащите у нас алжирци. Преди две седмици евродепутатът Ивайло Калфин дори предложи страната ни да опита да натисне Алжир през ЕС, за да започнат да си приемат обратно идващите у нас нелегални имигранти.

Хората, които приютяват кандидати за бежанци по домовете си, ще трябва да декларират пред МВР, че имат възможност да им осигурят издръжка, гласи друг от новите текстове в правилника. Тя трябва да е равна на най-ниската социална пенсия, която през тази година е 110 лв., а през 2014 г. ще е 113 лв.

В МВР ще се депозират и договорите за наем, с които чужденци извън държави от ЕС, които искат право на пребиваване в България, са си намерили квартира, предвиждат още промените, които предлага Цветлин Йовчев.

Български гражданин, който иска да доведе у нас чужденец като член на семейството си, пък ще трябва да доказва, че има достатъчно средства за издръжката му.

Чужденците, които искат да стоят у нас дългосрочно заради собствен имот пък, ще трябва да влагат в наша банка поне 600 000 лв. или пък да имат собственост в страната на тази стойност.

Водещи новини

Още новини