В. Гардиън: Членките на ЕС ще споделят бремето на имигрантите

  • 11 май 2015 09:34

  • 1093
  • 1
В. Гардиън: Членките на ЕС ще споделят бремето на имигрантите
© gettyimages

Европейският съюз планира квоти за имигранти, принуждаващи държавите да "споделят бремето", пише "Гардиън".

Британският вестник отбелязва, че планираното разпределение на тези хора сред страните членки след кризата в Средиземно море може да изправи една срещу друга Германия - която подкрепя предложението, и Великобритания. "Гардиън" припомня, че британското външно министерство ги е окачествило като неприемливи за Обединеното кралство, а това според изданието тласка Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. към курс на конфронтация с канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и други лидери от ЕС в момент, когато британският премиер започва опитите си за предоговоряне на отношенията на Великобритания с Брюксел преди обещания референдум за еврочленството на Лондон.

"Дейли телеграф" цитира източник от ЕС, според когото планът "на практика е обявяване на война". Вестникът отбелязва също, че мерките вероятно ще предизвикат дълбоко разделение в съюза и ще се натъкнат на твърда съпротива от правителствата, които искат системата за имигрантите да бъде на доброволен принцип. Според "Дейли телеграф" против плана са Великобритания, Словакия, Унгария и Ирландия.

Кризата с имигрантите в Средиземно море - ЕС иска разрешение от Съвета за сигурност на ООН за план за разполагане на бойни кораби и "използване на сила" за възпиране на корабите, идващи от Либия, пише "Индипендънт". Вестникът отбелязва, че одобрението на Съвета за сигурност на ООН за тази мисия на ЕС далеч не е сигурно, като има съмнения дали може да бъде спечелена Москва, която все още е в тежко дипломатическо противостояние с ЕС заради Украйна.

Според "Гардиън" екипът на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя е уверена, че Русия може да бъде убедена да не налага вето. "Ню Йорк таймс" припомня, че Пекин и Москва са били критично настроени спрямо последната резолюция, разрешила военна интервенция в Либия през 2011 г., а според германския "Цайт" Русия стриктно се противопоставя на операция за унищожаване на корабите.

"Милициите, контролиращи Триполи, обещаха да се изправят срещу всякакви действия на ЕС", пише "Индипендънт". Против се е обявил и либийският постоянен представител в ООН, който според "Ню Йорк таймс" представлява така нареченото правителство Тобрук-Байдж.

Последвайте канала на

БТА
1093 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.12 | 12:42

1
Малоумните брюкселски зелета, развалиха Европа. Една извратена политика, която вместо да помага, разрушава. И те го знаят това.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини