Мая Манолова и Христо Бисеров "забравиха" да си платят здравните осигуровки

share

Видни депутати, сред които и двамата зам.-председатели на парламента, са забравили да се осигуряват за здраве, докато са били в предизборна кампания. Това показа проверка на "Труд" за здравноосигурителния статус на председателите на парламентарни комисии. Става дума за политици, които са били и в предишния парламент.

41-вото народно събрание се разпусна на 14 март т.г., а новото бе свикано на 21 май т.г. За април, когато депутатите са останали без работодател, няма внесени здравни вноски по партидите на шефа на Комисията по енергетика Рамадан Аталай, на бюджетната - Йордан Цонев, на правната - Христо Бисеров, на тази по регионална политика - Димчо Михалевски, на социалната - Корнелия Нинова, на транспортната - Камен Костадинов. С неплатен "данък" за април т.г. са и Мая Манолова, председателка на комисията за взаимодействие с гражданските организации, и Волен Сидеров, оглавяващ комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Бисеров и Манолова са и зам.-шефове на парламента.

За разлика от БСП и ДПС редица депутати от ГЕРБ избраха да се регистрират като безработни в бюрата по труда и така държавата пое техния данък "здраве". "Народен представител, който не се е регистрирал като безработен и не е започнал нова работа, трябва сам да си плаща здравната осигуровка. Минималната е 16,80 лв.", каза Росен Бъчваров, пресаташе на НАП.

Въпреки липсващия месец политиците не са загубили правото да получават здравни услуги от касата, защото системата изхвърля само тези с повече от 3 неплатени вноски за последните три години. Проверка кой как си е плащал вноските в правителството пък показа, че вицепремиерката Зинаида Златанова е забравила да декларира пред НАП с изричен формуляр, че си е платила парите за здраве. По тази причина при проверка на здравноосигурителния статус, която направи екипът ни вчера, системата показа, че тя е с прекъснати права.

Справката в НАП показа, че Зинаида Златанова е с неплатени осигуровки за следните месеци: от юни до декември на 2010 г., от януари до декември на 2011 г., от януари до декември на 2012 г. и от януари до април на тази година. Така в момента тя има право само на безплатна спешна помощ.

"Като оглавяващ представителството на Европейската комисия в България Златанова е била осигурявана по системата на Брюксел и вноските са били плащани там", казаха за "Труд" от Министерството на правосъдието. "В този случай вицепремиерът е трябвало да стори същото, което правят всичките ни евродепутати и работещи българи като служители в Брюксел - да подаде стандартен формуляр, чрез който българската държава признава здравното осигуряване в Европейския съюз", коментира пресаташето на НАП Росен Бъчваров.

Няма други министри, които да имат проблем с данък "здраве". Изключение прави единствено екоминистърката Искра Михайлова, която дължи една осигуровка за април т.г., защото остана без работа при разпускането на предишния парламент. Там тя бе депутатка от ДПС.

Водещи новини

Още новини