Военното ведомство получава 65 млн. лв. след актуализацията на бюджета

share

След актуализирането на бюджета за тази година, Министерството на отбраната ще получи 65 милиона лева, съобщи във Варна военният министър Ангел Найденов, предаде БНР.

35 милиона от средствата са за покриване на просрочени задължения на Военно-медицинската академия. Останалите 30 милиона ще бъдат изразходвани за освобождаване на радиочестотния спектър. По този начин ще стартира модернизацията на компоненти от авиониката на изстребителите МИГ-29. Найденов посочи, че ако тази стъпка не бъде реализирана, не може да бъде пуснат в експлоатация скоростната отсечка Пловдив-Свиленград и високоскоростните влакове.

Ангел Найденов каза още,че заради липсата на средства,може да се говори за технологична пропаст между българските въоръжени сили и партньорите ни от НАТО. "Ние се намираме в една ситуация, в която имаме основание да говорим за технологична пропаст между българските въоръжени сили и например нашите партньори в страните членки от НАТО. Даваме си сметка за тежката финансова ситуация в страната, даваме си сметка за кризата, за потребностите на други бюджетни системи от средства, например за реализация и на социални приоритети и политики, но същевременно нека да си даваме сметка, че и българските въоръжени сили имат своите потребност", каза той. 

Водещи новини

Още новини