Дянков с вина за строителството върху дюни

Булфото
share

Бившият финансов министър Симеон Дянков носи вина за строителството върху дюните край Черно море. Ръководеното от него министерство отказвало да даде пари за изработка на специализирани карти. Президентът Росен Плевнелиев в предишното си амплоа - като регионален министър, нееднократно е изисквал средства, но въпреки това пари не са отпуснати. Това става ясно от отговор на пресцентъра на президентството след запитване на в. "Преса".

"Като регионален министър Росен Плевнелиев лично е отговорен за прекратяване на обществената поръчка за заснемане на Черноморското крайбрежие", заяви неотдавна лидерът на БСП Сергей Станишев. От президентството уточняват, че Плевнелиев не е издавал заповед за прекратяване на процедурата.

Всъщност обществените поръчки бяха четири - за различни части на Черноморието. Преписките бяха открити в края на 2008 г. при правителството на Тройната коалиция. Оттогава минаха пет години и три правителства, но финансирането се оказа проблем. По тази причина и четирите търга бяха прекратени през юни 2011 г. със заповед на шефа на агенцията по кадастър Александър Лазаров.

От президентството напомнят, че в бюджета на регионалното министерство за 2009 г., одобрен при правителството на Сергей Станишев, също липсвали финансови средства за специализираните карти.

Шефът на регионалната комисия в парламента Димчо Михалевски коментира, че в бюджет 2009 имало авансови средства, за да започне заснемането на Черноморието. По-голяма част от плащането обаче трябвало да стане през 2010 и 2011 г.

25 млн. лв. са необходими за изготвянето на специализирани карти на Черноморието, съобщиха от президентството. В тях обаче влиза изработване на ортофотоплан на цялото Черноморие, топографски карти, карти на плажовете и дюните, както и карти за устройствено планиране. Сумата е огромна в сравнение със 127 145 лв., които бяха нужни за картографиране на плажовете.

Водещи новини

Още новини