Михалевски: 8 фирми са акумулирали над 66% от стойността на всички договори

  • 25 август 2013 11:31

  • 3194
  • 12
Михалевски: 8 фирми са акумулирали над 66% от стойността на всички договори
© Булфото

В първата половина на тази година 8 фирми са акумулирали над 66,1% от стойността на всички договори. Малките фирми – над 4000, са акумулирали 3,1%.

Това заяви в интервю за БНР депутатът Димчо Михалевски, който е и зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България. "България се нуждае от големи фирми, но те трябва да получат подкрепата на публичните власти, за да имат експанзия и на съседните пазари", добави той. "Опитахме се да направим един анализ – защо през последните години е намаляла скоростта на реализация на инвестиции в страната, специално на публичните инвестиции, защото всяка година се планират над 5 млрд., а реалното изпълнение е между 3 и 3,5 млрд. лв. основните причини се оказаха в няколко посоки – над 2600 фирми за последните 2 години са прекратили своето съществуване; огромната вълна на обжалване на обществените поръчки, която силно забавя скоростта на изпълнение на проектите. Оказа се, че една от причините е водената политика за концентрация на много обществени поръчки в малък брой фирми, които после започват да ги преразпределят, което не е приемливо условие и което води до такива негативи, на които всички сме свидетели за неразплащане към подизпълнителите. Най-същественият проблем е, че фирмите започнаха масово да губят своите права по изпълнение на проекти първа и втора категория съгласно ЗУТ – това силно намалява конкурентната среда", коментира Михалевски и добави, че целта им е да се променят условията така, че да се нормализира конкурентната среда. Когато има нормална конкуренция, ще има ефективно изпълнение на средствата, добави той. Депутатът подчерта, че огромна част от фирмите вече трудно могат да бъдат възстановени. Резултатът е да можем да имаме достатъчно по размер публични инвестиции, защото те се свиха с над 1/3 за последните години, категоричен бе депутатът. Той очаква подкрепа от всички политически партии за предлаганите изменения в законите. Той посочи и конкретните неща, които ще предложат за промяна.

Винаги бихме подкрепили мерки, които биха подобрили конкуренцията, да има повече прозрачност, каза от своя страна Александър Ненков от ГЕРБ. Той обаче изтъкна, че по време на такава безпрецедентна криза няма как да не изчезнат много фирми. По думите му за друга част от изпадналите през последните години фирми е имало чисто административни пречки. В момента няма откъде да дойдат средствата, освен от европейските фондове. Нашата работа през последните 4 години беше именно в тази насока. За големите фирми, които взимат най-големите поръчки, Ненков подчерта: Тези фирми нито са на ГЕРБ, нито ние сме ги създавали. Това са фирми, които с годините са натрупали своя икономически и финансов ресурс.

За еврофондовете Димчо Михалевски каза, че има сериозна промяна, която не е полезна: Драматично нараства делът на средства за капиталови инвестиции, които идват от Европа. Те вече са 60 – 65%. Това значи, че силно сме намалили националното усилие, националното генериране на средства на капиталовите инвестиции. Истината е, че в последните години имаме по-малко средства от ЕС, смята депутатът и допълни: Трябва внимателно да планираме оперативните програми, да ги насочим наистина към полезни дейности и да се опитаме, подобрявайки икономическата среда, да увеличим скоростта на икономиката, постъпленията в бюджета и тяхното разходване.

По повод изявлението на Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица, Михалевски коментира, че основният акцент в това изказване не е бил в полза на правителството, а в полза на това да се замислим как съхраняваме институциите в страната. Институциите са гръбнакът на държавността в страната и ако ги подлагаме на постоянно съмнение и обругаване - всъщност какво правим? Това беше анонсът, с който Сакскобургготски се опита да ни провокира да помислим. Според него съществено в изказването на Сакскобургготски е било, че всеки има право на мнение, но не трябва да изтърваме от поглед общата воля в страната. Ненков каза, че не намира за уместно изказването на Сакскобургготски. Той посочи, че вероятно през септември ГЕРБ ще се върне в парламента.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3194 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
анонимен

2013.08.26 | 18:56

12
михалевски, ти като зам.министър на МРРБ имашпряка заслуга за закона за камрата на строителите, който регламентира един картел и по този начин създадохте за десетилетие напред октопода ГБС-Трейс, а пък боко мутрата ги доеше стабилно в продължение на 3.5г.вместо да говориш глупости променете основно този малоумен закон

2013.08.26 | 12:44

10
Преди 89г. работех във ВПкомплекс. Пълно с инженери завършили у нас и СССР. Мнозинството работници нямаха средно. Имаха ПТУ или ПУЦ, но вземаха около над два пъти повече от инженерите, затова последните ставаха работници – стругари, фрезисти. Присмиваха ни се в очите, а в училище им помагахме да преминат в горен клас. Караха инженерите да изкарат ПУЦ за да им дадат разряд, какво унижение. С ниски заплати бяха и лекари, учители и т.н. Комунистите унижаваха и продължават да унижават образованите хора.
Р.Райнов

2013.08.26 | 12:45

11
Пълни глупости!

2013.08.26 | 12:44

9
В речника си комунистите имат две любими думи – човек и народ, за които имат особенно разбиране. След девети имаха такава фраза, „Всичко в името на човека, всичко за благото на човека”. Човекът се оказа ....комунистическата върхушка. Сега щели да връщат „държавата на народа”. Народът се оказа ...олигархията/пеевски/. Но истинският народ не им позволи. Управляващи от олигарси/бсп/, мафия/дпс/ и предатели/атака/ връща ли власт???? Чуете ли някой да казва тези две думи за щяло и нещяло стойте далече.
rossen4i4o

2013.08.26 | 12:44

8
разбира се че сте загрижени за ИНСТИТУЦИИТЕ та нали те провеждат крадливата Ви политика и псевдо закони , а Вие само нашепвате в ухото и , кого да толерират и кого да згазят, в зависимост от внесените суми към близки и роднини на Правоимащите и цвета на партиината каса
БОЗДУГАН

2013.08.26 | 12:43

6
И БСП и ГЕРБ и ДПС са престъпни организации довели България до катастрофа и българите до невиждана мизерия и до прага на изчезването !

2013.08.26 | 12:44

7
+НДСВ без ГЕРБ-те доидоха накрая.
БОЗДУГАН

2013.08.26 | 12:43

4
Избройте 8 -те фирми !Чии са и кои партии стоят зад тях ! Вероятно на БСП , ГЕРБ и ДПС !
aнонимен

2013.08.26 | 12:43

5
фирмите са Главголгарс строй с няколко клонинга и Трейс груп холд също с няколко и са на хора които плащат винаги на тези които са на власт на боко, цоко моко и т.н.
bsp

2013.08.26 | 12:43

3
Гледайте да не насочите парите към Батковци и Братковци,защото ще вземете от европа една гола тояга.ТОВА ГО МОЖЕТЕ СПОР НЯМА.ЦАРЕ СТЕ НА ЛЪЖИТЕ,КРАЖБИТЕ,ГАФОВЕТЕ И НАЙ ВЕЧЕ НА ОПРАВДАНИЯТА,ЧЕ ДРУГ Е ВИНОВЕН.КАКЪВТО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ТАКАВА И ПАРТИЯТА.

2013.08.26 | 09:26

2
НАЙ-ДОБРЕ Е БСП ДА РАЗДАДЕ ПОРЪЧКИТЕ НА 20 000 МАЛКИ ФИРМИ С ПО 5 ЧОВЕКА ПЕРСОНАЛ. ТАКА БСП ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЗАВИНАГИ.
Колик

2013.08.26 | 09:26

1
Защо не говорят за периода 1990-2009. Всички от ДС станаха мултимилионери.Кризата не дойде при Борисов а преди него.Даже мисля ,че нарочно изпуснаха власта за щото знаеха ,че нищо няма да направят по време на криза.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини