"Репортери без граници": Щурмът на "Атака" в БНТ - жалък опит за медиен натиск

Булфото
share

Международната критика по адрес на Волен Сидеров продължава. Организацията „Репортери без граници” осъжда остро нападението, което българската крайнодясна партия „Атака” се опита да извърши срещу обществената телевизия БНТ в края на миналия месец. Това се посочва в официална позиция на организацията, цитирана от френското издание ifex.org.

По време на импровизиран митинг лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че ще обикаля обществените и частните телевизии, за да си осигури „по-положително” и „балансирано” медийно отразяване. „Ще ходим да хвърляме камъни, домати, яйца срещу офисите на БНТ, БТВ, Нова и Канал 3”, заяви Сидеров, цитиран също от електронното издание. „Атака”, която подкрепя управляващото мнозинство в парламента, се оплаква от „общата предубеденост” на медиите срещу него.

В осъждащата си позиция от „Репортери без граници” обясняват как водачът на българските националисти се възползва от депутатския си имунитет и заедно със свои поддръжници нахлува в БНТ, окупирайки нейни помещения за няколко часа.

„Категорично заклеймяваме поведението на „Атака”. Използването на сила за влизане в която и да е медия, и безцеремонното възползване от политическата защита е поведение, неприемливо за парламентарист и лидер на политическа формация”, се казва в декларацията на организацията, работеща за медийните свободи.

„България е член на ЕС и независимо от вътрешната ситуация, нейните депутати не могат да си позволят такова погазване на медийната независимост. Примерът на „Атака” е жалък и неприемлив. Те биха могли да изискат среща с ръководството на БНТ по нормален начин”, посочват още експертите на „Репортери без граници” и призовават Сидеров да се откаже от намеренията си да „посети” и други медии.

От организацията изразяват „разтревоженост” и от изявлението и „опита за медиен контрол” от страна на председателя на НС Михаил Миков. „Призоваваме Миков да премисли и коригира изказването си – такава намеса в журналистическата свобода е немислима в една демократична държава, част от ЕС. Това важи с още по-голяма сила, когато думите идват от човека, оглавяващ парламента”, посочва международната организация.

В заключение от „Репортери без граници” отбелязват, че България заема 87-мо от 179 места в класацията за свобода на медиите на организацията за 2013 година. Това е най-лошият показател сред страните от ЕС.

Водещи новини

Още новини