Ковачев: Доверието на ПЕС в Станишев е разклатено

share

Дебатът в Европейския парламент в Страсбург за протестите в България и исканията за оставка на кабинета "Орешарски" бе много важен. При него се видя, че ЕП и ЕК следят изкъсо, което се случва в страната, и няма как да останат безучастни. Доверието, което страната ни градеше, може лесно да се разруши от назначенията, задкулисието и действията на една недемократична партия, обяви в предаването "Денят започва" на БНТ евродепутатът Андрей Ковачев.

Ние сме обявили, че партия "Атака" не е наш партньор и вчера отново потвърдихме това, каза Маруся Любчева. В България ситуацията е нестабилна. Трябва да се намерят бързи и коректни решения, за да се подобри състоянието на гражданите. Ние се разграничаваме от една партия, която не носи нашата идеология, но всички депутати трябва да работят, защото това е отношение към институцията и българските граждани, които са избрали тези народни представители. Нужен е работещ парламент, за да се подобри положението в страната и нещата да се случват, подчерта тя.

Според колегата й Светослав Малинов, дебатът не е бил полезен за България. Обзе ме дълбоко безсмислие. Имаше надцакване кой е бил повече с "Атака" - БСП или ГЕРБ. Българските граждани, които участват в протестите и наблюдават този дебат, не могат да бъдат по никакъв начин удовлетворени или окуражени. Дебатът показа още веднъж, че нещо не е наред в България, затова усещането ми е, че скоро ще има предсрочни избори, коментира той.

Филиз Хюсменова изрази учудването си от провеждането на този дебат, "който бе ограничен и запушен, защото основният упрек бе изборът на председател на ДАНС". Именно заради това не се фокусирахме върху истинския дебат, върху това, което очакват хората в България, върху това, което очакват протестиращите. Този дебат се проведе при липса на всякакъв интерес от страна на нашите европейски колеги тук и бе само 30 мин. Обяснявам си го с това, че в рамките на шест месеца водим втори дебат за върховенството на закона в България, заяви тя и допълни, че е очаквала по-смислени изводи.

Ковачев пък е на другия полюс, като твърди, че дебатът е бил много успешен. Точно заради този дебат Сергей Станишев обяви своето разграничаване от "Атака", макар и късно. Освен това при обсъждането стана много ясно, че нито колегите либералите в Европа, нито социалистите подкрепят българските социалисти. Има една несигурност, едно отдръпване и репутацията на Станишев е засегната от това, което се случва в България. Осъзнават, че са избрали за ръководител на ПЕС един човек, който има много проблеми в собствената си страна, смята той.

Любчева обяви, че не е съгласна с това твърдение. Нито сме притиснати, нито сме изолирани от групата на европейските социалисти, подчерта тя.

По думите на Малинов протестите няма да спрат, а ще се задълбочават. Недоволството е срещу начина на управление - и срещу ГЕРБ, и срещу настоящите управляващи.

Хюсменова обаче призива да бъде даден шанс на сегашното правителство в интерес на българските граждани.

Водещи новини

Още новини