Социолог: Избори сега няма да повторят резултатите от парламентарния вот

  • 03 юли 2013 16:59

  • 2278
  • 5
Социолог: Избори сега няма да повторят резултатите от парламентарния вот
©

Бързи избори няма да повторят резултатите от последния парламентарен вот - в 43-тото Народно събрание ще влязат повече партии, а сегашните парламентарни сили ще загубят от доверието към тях.

Това прогнозира в интервю за Дарик социологът Антоний Гълъбов. Според него по-шарен парламент би съответствал в известна степен на разединението в обществото, което се задълбочава. Протестите обаче не увеличавали разделението, а само го правели по-видимо.

„Имаме демонстративно вкопчване във властта, имаме втвърдяване на тона, имаме опит да се ограничи информацията за протестите, опит да започне да се води психологическа война срещу протестиращите", добави Гълъбов. По думите му водещи са интересите, които стоят зад управляващата партия.

„Председателят на НС и изобщо председателството не положи никакво усилие да се постигне минимално съгласие за това, че ГЕРБ трябва да присъства в зала. Точно затова опозицията е улицата. След като няма кой в парламента да защитава интересите на гражданите срещу това самопровъзгласило се управление, няма друг избор", обясни социологът.

Според него първата стъпка на нормализация е ГЕРБ да влезе в зала.

„Отказът на ГЕРБ да застане в ролята на представител на критично настроените граждани към управлението в пленарна зала по същество вади ГЕРБ извън уравнението", каза още Гълъбов.

„Има шок от проведените на 12 май избори. Има месец и половина, в който стана ясно, че БСП ще загуби много тежко. Следващият състав на 43-то НС ще бъде с повече политически формации. Всички, които са в момента в парламента, ще загубят. Може би ДПС ще успее да задържи подкрепа, но по друга логика. Всички ще загубят - и ГЕРБ, и БСП, и „Атака".

Последвайте канала на

Novini.bg
2278 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.07.04 | 00:38

2
ГЕРБ СЕ РАДВАТ НА ПОВИШАВАНЕ НА ПОПУЛЯРНОСТТА СИ, ГЪЛЪБОВ ДА ХОДИ ДА СЕ ПРЕГЛЕДА, МОЖЕ И НИЩО ДА МУ НЯМА.

2013.07.04 | 00:42

5
Пич, 22% от хората имащи право на глас са гласували за БСП, ДПС и АТАКА! 1 месец по късно 85% искат оставката на правителството, което ще рече, че за 1 месец, тези партии са загубили общо 7% от избиратели си! Мога да се хвана на бас, че ако БСП, ДПС и АТАКА не купуват цигански гласове, то те много трудно ще преминат 4%-та граница.

2013.07.04 | 00:42

4
Разбира се, че няма да се повторил ПЪРВО: Атака няма да влезе в парламента. Сидероглу с идиотското си поведение й нанесе такъв удар, че не ги виждам. Второ БСП може да вземе гласове само от червените бабички и купени цигани. 15-20% от електората си го загубиха безвъвзратно. ДПСто си е стабилно. Каквото-толкова. Те ще бъдат абсолютно против задължителното гласуване, защото сега гласовете им тежат повече. С 2 думи: добре е тези лекета да се разкарат. Лошото е че свестните хора не искат да се калят с политика. Другото лошо е, че ще намалят бариерата и Костовистите може да се върнат в парламента. Ще е жалко. На боклука са си добре.

2013.07.04 | 00:41

3
Нищо подобно ГЪЛЪБОВ.При сегашния закон всичките отново ще се намъдрят вътре.Само ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ МОЖЕ ДА НАМАЛИ ТЯХНИЯ БРОИ В ПАРЛАМЕНТА. И най вече на ДПС. Затова се страхуват да го приемат.
Niki

2013.07.04 | 00:38

1
Стига си лъгал бе, гълъбов. Вие социолозите срам нямате ли?! Нарочно ти пиша името с малка буква.

Добави коментар

Водещи новини