Във Варна гласуват за кмет (обновена)

share

Жителите на Варна гласуват днес за нов кмет на частичните предсрочни избори. До тях се стигна, след като бившият дългогодишен градоначалник Кирил Йорданов подаде оставка след февруарските протести в града.

Изборният ден започна в 7 часа и ще приключи в 20.00. Осигурени са 320 000 бюлетини, отпечатани в печатницата на БНБ. Избирателите трябва да задраскат със син химикал и хикс номера на желания от тях кандидат за кмет

Избирателните секции в града са 391 и те ще бъдат охранявани от служители на МВР. Охраняването започна още в събота, а в неделя с това ще бъдат ангажирани 142-ма полицаи. Охраната ще продължи до приключване на гласуването и предаване на материалите от изборите в Общинската избирателна комисия.

Хората с увреждане ще гласуват в 32 секции в града.

Деветима кандидати се борят за поста начело на морската столица. Това са:

- Иван Портних от ГЕРБ.

- Младен Станев от Земеделския народен съюз.

- Радостин Морфов от Българска социалдемократическа партия.

- Веселин Марешки от Либерален алианс.

- Александър Йовчев от Атака.

Независимите кандидати, които ще се явят на изборите, са:

- Христо Бозов (зам.-кмет на община Варна след 2007 г.)

- Михаил Куликов

- Веселин Василев

- Чавдар Трифонов

Освен жителите на Варна, в частничните избори за кмет ще участват хората от кметствата в Каменар, Константиново, Звездица, Тополи и Казашко, които влизат в рамките на общината.

Избирателната активност на частичните местни избори за кмет на  Варна към 13.30 часа е 8.59 процента, съобщи зам. председателят  на Общинската избирателна комисия Кристиян Богоев. Към този час правото си на глас са упражнили 25 023 избиратели  от имащите право на глас 289 375. Най-висока е активността в  село Звездица - 15.35 на сто и район "Приморски" - 9.58  процента.

Досега комисията е разгледала 10 сигнала, но повечето от тях са свързани с технически въпроси.

Водещи новини

Още новини