Политолог: Правителството прави грешка след грешка

share

Свидетели сме не само на политическа, но и на институционална криза. Това което се случва е, че 80% от хората могат да се обърнат срещу устоите на държавата, заяви политологът Румяна Коларова в сутрешния блок на БНТ. 

Ако това правителство работи, то да го прави под натиска на протестиращите. Ако имат политическа воля и са експерти - могат да го правят, така работят професионалистите. Това ще е тест дали има капацитет да работи, заяви социологът Живко Георгиев.

Коларова заяви, че това правителство правиха грешка след грешка. По думите й олигархията не си дават сметка, че не могат да продължават така. "Не може да се каже, че тези протести са резултат само не една причина. Това ще доведе до по-бързия разпад, но те са недоволни от много неща. Депутатите повтарят, че след оставката на Орешарски ще доведе до разпускане на парламента, това не е вярно. Те са направени така, че да са гъвкави", каза още тя.

Или поемаш отговорност да работиш и ако можеш - работиш, или ако не можеш - подаваш оставка. Тези протести действат като арттерапия на правителството. те не постигат целта си, заяви Георгиев.

Ще наблюдаваме съотношение на сили, каза още той.

Коларова заяви, че ако се роди някаква партия, то тя ще е класическа партия.

Попитан каква е основната причина за тези протести, Георгиев отговори, че това е искане за поправителен изпит, те не са доволни от резултатите на изборите и искат да ги ревизират.

Малко по-късно към дискусията в студиото се присъединиха журналистите Калин Първанов и Петко Георгиев.

Първанов заяви, че няма ли доверие трябва управляващите да не са в управлението.

"Не виждам как може да се управлява държавата от кабинет, в които няма доверие", запита Петко Георгиев.

Водещи новини

Още новини