Борисов: Доган стои зад назначението на Пеевски

Булфото
share

Правителството на Орешарски в никакъв случай не е програмно или експертно, а е правителство на реваншизма, задкулисието и политическия пазарлък, заяви днес на пресконференция в Кърджали народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, цитирана от Дарик.

Караянчева цитира Бойко Борисов, според когото зад назначението на Пеевски стоял Ахмед Доган. "Не вярвам в духовния катарзис на Пеевски, както се изрази лидерът на социалистите Сергей Станишев", каза Караянчева. „Оказа се, че основната цел на този парламент е да се направи репресивен апарат за политическа репресия и не случайно бързаха със промените в Закона за ДАНС", коментира тя.

По думите й днес станало известно, че предложението за промяна в Закона за ДАНС е входирано в деловодството на НС на 28 май или ден преди да се закълне правителството на Орешарски. Според Караянчева целият закон е прекроен така, че да отговаря на професионалната характеристика само на един човек - Пеевски. Освен това, се оказало, че той е получил доста бързо достъп до квалифицирана информация, нещо, което се получава в рамките на месец-два.

„Този парламент трябва да заседава до момента, в който се изработи изцяло нов изборен кодекс. Защото няма как да се правят избори с този изборен кодекс - същите формации ще попаднат в парламента и няма да има представителност за голям процент български граждани", заяви Караянчева.

Тя потвърди изявлението на Борисов, че групата на ГЕРБ ще се върне в пленарна зала само и единствено, когато се обсъжда изборния кодекс. „Готвим наши предложения, за които се допитваме до протестиращи, НПО, политически партии, непредставени в парламента. По скоро съм за тази идея, но се опасявам, че срещу всяка задължителна норма може да се получи самоцелен отпор", коментира Караянчева. Тя призова колегите си от БСП, свързани с Кърджали да не пипат принципа за уседналост, защото това било първото нещо, което ДПС щяло да отмени.

Водещи новини

Още новини