Станишев: Бойко Борисов се опитва да разбие БСП

share

Изпълнителното бюро на БСП даде своята оценка за кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС като тежка политическа грешка. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция.

В четвъртък свикваме Националния съвет на БСП с готовност да се поиска вот на доверие към кабинета. Ние сме партия, която носи отговорност за политиката на кабинета "Орешарски", каза Станишев. По думите му това правителство е било съставено с цел да подпомогне икономическия растеж в страната и да се справи с тежката криза в държавата.

Оставката на Орешарски ще доведе до по-голяма нестабилност в страната и до два варианта - връщане на ГЕРБ на власт и до предсрочни избори, които ще се извършат без достатъчна прозрачност и отново ще се манипулира вота на гражданите. В момента виждаме дежурна опозиция в БСП, която се опитва да използва сложната ситуация за своя политическа изгода, смята още лидерът на червените.

Готов съм да кажа не малко истини и да отговоря на въпроси, които не малко пъти са премълчавани. Има хора в БСП, които се крият зад фалшивата си загриженост за партията. Маските трябва да паднат и няма по-добра аргументация от истината. Подкрепата е единодушна за действията на г-н Орешарски във всички посоки. За по-малко от 20 дни бяха реализирани мерки, за които на Борисов и компания не им стигнаха 4 години, каза Станишев.

Не може в нито една финансова структура или банка да се съхраняват повече от 25% от обществените ресурси. Информиран съм от г-н Пламен Орешарски, че днес ще бъде представен в НС спешен пакет от мерки. Това са социалните мерки, включвайки енергийните помощи от есента и подкрепата за семействата, изпращащи децата си в първи клас. Вторият пакет от мерки ще засегне бизнесът и третият пакет от мерки ще е укрепването на държавността, каза още той.

По думите му хората, които са на улицата заслужават уважение и действията на правителството показват, че те са чути. Зад протестите и извозването на хората до площадите стои партия ГЕРБ. Още от първия ден се готви сценарии за дестабилизация на страната, те не признават резултатите ни. Обръщам се към хората, които протестират - Не позволявайте да бъдете употребени, каза още той.

Станишев се обърна към Волен Сидеров с думите да не позволяват и да не се поддават на провокации.

Михаил Миков заяви, че от днес НС има своя правилник. "Няма друго Народно събрание, което от самото начало да е било поставено в такава среда", смята шефът на Парламента.

На въпрос каква е цената, която БСП е платила на ДПС за едно крехко мнозинство и кой е предложил Делян Пеевски, Станишев заяви, че ако има някой, който да предостави 3-4 млрд. лева на правителството би било много добре, но това не е така. "Убеден съм, че правителството ще бъде принудено да търси нестандартни решение за декапитализация на държавата. Що се отнася до цената - ясно и категорично съм заявявал, че няма сделка. Основата за подкрепата е да се започне промяната в държавата", категоричен е лидерът на БСП.

На въпрос дали парламентарната група на БСП ще помили Пеевски да се оттегли, Станишев отговори, че е имало време, когато го е освобождавал от позиция заместник - министър. "Видях в него човек, който е много силно мотивиран да роботи и да постига резултати. Подкрепих тази кандидатура, защото бях убеден, че щеше да има резултати. Оказа се, че тази преценка не е вярна от гледна точка на общественото възприятие. Делян Пеевски е минал през много голям вътрешен катарзис", каза още лидерът на БСП.

Сценарият на Бойко Борисов е да се дестабилизира и да разбие БСП, но той няма да сработи, каза  още Станишев.

Всеки един от нас в това ръководството трябва да има готовност да си подаде оставката. Това каза на пресконференция Илияна Йотова от БСП. "Някой, който е изпратил декларация, защото е направил митинг пред „Позитано”, няма значение. Ако Националният съвет прецени, че е необходимо да се свика заседание на конгреса, може да го направи. Няма да позволя лично оставка да се иска от хора, които в началото на кампанията на БСП заявиха, че те няма да участват в нея, независимо, че на етикета им пише – председател на общинска структура. Никой от нас не е венчан за стола си, нито се е захванал за него. Неслучайно колегите поискаха вот на доверие на Изпълнителното бюро”, добави Йотова.

В четвъртък следобед на съвместно заседание на Националния съвет на БСП и парламентарната група ще се обсъждат и тези въпроси.

„Има периоди, когато народни представители са касирани. Днешната Конституция е посочила основанията и има установена константна практика, която се прилага в Народното събрание. Абстрахирайки се от нагласите, трябва да сме наясно как изглежда Конституцията, мандатът. Освен че свободният мандат е достижение на новата ни Конституция, отзоваването на депутати не е присъщо на модерните демокрации. Мнозинството може във всеки един момент да отзове народен представител, който е неудобен на мнозинството”, заяви Михаил Миков. Той каза още, че освен, че Народното събрание може да отзове народен представител, е възможна хипотеза на несъвместимост, която се осъществява от Конституционния съд.

Миков добави, че обстановката, в която работи парламентът от месец, не е нормална и това е свързано с конфигурацията на политическите сили. „Очевидно непризнаването на резултатите от конгреса на партията намери своя добър повод и персонажите са същите”, коментира той, във връзка с противоречията в БСП.

Водещи новини

Още новини