Замесен в скандала "Галерия" става шеф на ДАНС?

share

Има възможност временно изпълняващият длъжността шеф на ДАНС Владимир Писанчев да оглави агенцията за постоянно. Това обяви самият той след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

С Писанчев са били водени разговори, но той не пожела да даде повече подробности с кого е говорил, както и какви условия са му били поставени.

На срещата с Цацаров е бил поканен и Делян Пеевски, но по собствено желание той е отказал да присъства.

Главният прокурор каза, че за него няма значение кой оглавява агенцията, стига да се върши работа. От своя страна, вътрешният министър Цветлин Йовчев каза, че не може да коментира случая „Пеевски".

Владимир Писанчев бе определен за временно изпълняващ длъжността, след като в края на май председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Константин Казаков подаде молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Името на Писанчев стана публично известно покрай скандалната разработка "Галерия", при която ДАНС е събирала неправомерно информация за лица, фирми и медии, включително разпечатки на телефонни разговори. Информационното дело "Галерия" стартира малко след създаването на спецагенцията през 2008 г. поради съмнения за изтичане на класифицирана информация към сайта "Опасните", който впоследствие бе инкриминиран, а главният му редактор зверски пребит от неизвестни и до днес хора. Случаят "Галерия" така и не се изясни докрай. Бившият председател на ДАНС и посетнешен съветник на премиера Бойко Борисов и зам.-шеф на БОРКОР Петко Сертов, обяви, че разсекретява "Галерия" и ще я даде на медиите, но това така и не се случи. След като правителството на ГЕРБ дойде на власт, Драшков бе възстановен от съда на работа, а Писанчев се върна в службата.


Водещи новини

Още новини