Явор Гечев: Поел съм ангажимент да стана заместник-министър

share

Наистина съм поел ангажимента за заместник-министерския пост в Министерството на земеделието и храните. Това заяви в ефира на радио К2 народният представител Явор Гечев. Той добави, че като човек, който се е занимавал реално със земеделие, мотивацията му е наистина да промени нещата и то с по – различен поглед и философия.

„През последните десетина години са влезли около десет милиарда в сектора земеделие и при положение, че брутният вътрешен продукт не е мръднал, значи философията е била сбъркана“, категоричен беше социалистът. Гечев каза, че му предстои много работа и вероятно ще има много малко лично време, но мотивацията му да се занимава с тази политика винаги е била голяма. На въпрос как ще се организира работата на Народното събрание така, че и управляващи, и опозиция да могат да си вършат работата Гечев заяви, че помни
много неверни неща, които е казал Бойко Борисов, а всъщност политическата му преценка не е от най – добрите. „Не може да става въпрос за никаква репресия към опозицията, защото ние дори нямаме назначени още заместник-министри. Всъщност точно преди четири години цялата администрация е била просто изметена, включително и най – читавите експерти, които държавата е формирала години наред. В момента на практика крадецът вика дръжте крадеца“, добави Гечев. Според него е нормално част от администрацията да бъде сменена, защото у нас един от най – големите проблеми е този с кадрите. Освен това заместник-министрите не се гонят, те са част от политическия кабинет на министрите. Същото се отнася и за областните управители - те са представители на политическата власт, която управлява в момента. Читавите и кадърни експерти в администрацията не трябва да имат опасения, ако са доказали, че могат да работят, заяви още Явор Гечев.

На въпрос за принципа за разпределяне на шефските места в парламентарните комисии Явор Гечев коментира, че ще има консултации между различните парламентарни групи как да бъдат ангажирани народните представители. „БСП споделя принципа в ключовите комисии ръководните длъжности да са на паритетен принцип от всички парламентарно представени партии. Другото вече е въпрос на разпределение на парламентарните комисии. Там не би трябвало да има проблеми, защото във всички парламентарни групи има експерти. Разбира се би трябвало най – много парламентарни комисии да оглави БСП“, добави депутатът. Явор Гечев продължи, че усещането в България е, че народният представител трябва да е в парламентарната зала и хората да го виждат по телевизията. Всъщност в съвременните парламенти политиката се прави по – скоро в комисиите. За да го прави това един народен представител, той трябва да се среща с експерти в сектора и да познава детайлите. Тогава той може да бъде максимално полезен. Управленският капацитет на ГЕРБ като законодателство не е кой знае колко голям. Народният представител от Коалиция за България каза, че не вижда нищо лошо в това комисията за борба с корупцията да бъде оглавена от Волен Сидеров.

На въпрос дали наистина е пробит бюджетът на България, Гечев се съгласи с твърдението и добави, че когато ГЕРБ са дошли на власт са твърдели, че държавата е опоскана, но всъщност равносметката е много лесна. Три милиарда лева изхарчени от държавния резерв, три милиарда нови кредити за държавата и дупката в бюджета в момента е някъде около милиард и осемстотин милиона. Плюс неразплатените договори, които все още се изчисляват. Всяко министерство си прави анализ на финансовото състояние и нещата не са розови. Например земеделското министерство е заплашено да загуби страшно много средства по програмата за развитие на селските райони. На всичко отгоре подготовката за новия рамков период е до никъде, в нея няма приоритети, заключи Явор Гечев.

Водещи новини

Още новини