ДПС натиска Орешарски да назначи за губернатор скандален бивш кмет

share

Сложното задкулисно маневриране на БСП и ДПС за постовете във втория ешелон на властта доведе до парадокс. От една страна, премиерът Пламен Орешарски е решил да се презастрахова срещу назначаването на чиновници с фалшиви дипломи и е поискал детайлно проучване на всички кандидати. От друга страна, удовлетворяването на интересите на участниците в програмното правителство ще вкара във властта спорни и компрометирани фигури.

Номинираните за зам.-министри и областни управители ще трябва не само да доказват с диплома образованието си, а ще минат проверка за данъчни задължения, научи "Сега". Тя ще е по публична информация заради съществуващата данъчна тайна - например от наказателни, граждански и административни дела, от черните списъци на фирми със задължения, от справки за ДДС и др. Освен това ще се търсят данни дали има евентуални разработки на службите срещу тях. Така правителството се опитва да предотврати скандали като този с кандидатурата на Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране, който нашумя с участието си в спорни проекти и със застрояването на дюните. Това принуди премиера да оттегли номинацията.

Особено напрегнати са преговорите за 28-те областни управители. От ДПС настояват за общо 9 губернатори, в т.ч. на София-област, Пловдив и Бургас. Въпреки клетвите на новия председател на движението Лютви Местан, че ще води борба срещу партийните обръчи, ДПС се кани да съживи старите схеми за "разпределяне на порциите". За областен управител на София-област движението предлага скандално известния Емил Иванов, научи "Сега". Информацията бе потвърдена и от източници в ръководството на ДПС. Лидерът на БСП Сергей Станишев не потвърди, но и не отрече за номинацията на Иванов.

Бившият кмет на Своге Емил Иванов се прочу като създател на "първа частна община". Като градоначалник от 1995 до 2005 г. той овладя 90% от местната икономика чрез обръч от над 30 фирми. В качеството си на областен управител на София-област от квотата на ДПС по време на тройната коалиция разпродаде на безценица над 38 000 декара гори около Своге на частни лица, близки до движението, включително и общинско езеро в защитена територия. Иванов остана на длъжността въпреки скандалното разкритие, че през 1990 г. е осъден на 2.5 години затвор за нанасяне на средна телесна повреда на Георги Атанасов, тогавашен управител на Клуба на културните дейци в Своге.

Вчера депутати от ДПС не видяха нищо смущаващо в издигането на Емил Иванов за поста. От партията на Ахмед Доган напомниха, че могат да отстъпят за места, където движението е силно, като Кърджали и Хасково например, но имат претенции към области, където няма депутати. Движението настоява за губернаторски пост на Пловдив-област и Бургас. За Пловдив се предлага бившият зам. областен управител от ГЕРБ Георги Игнатов, който вчера обяви с писмо, че напуска партията си, разочарован от климата и политиката на използване на партийните кадри от ръководството. Той ще бъде издигнат от ДПС за поста.

И докато за Пловдив-област БСП е склонна да отстъпи, за Бургас категорично няма да го направи. Левицата си запазва позициите още за Пловдив-град, Силистра, Варна, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Ямбол и София-град, съобщиха от "Позитано" 20.

Издигането на кандидати за областни управители не минава и без скандали в самата БСП. В местните структури на столетницата има сериозно напрежение по номинациите. В Плевен, където областният управител ще е от соцпартията, се стигна до сериозен конфликт между областното и общинското ръководство на БСП. Областното ръководство е под контрола на Румен Петков, а общинското - в ръцете на Любомир Петков, член на Изпълнителното бюро. Общинските шефове оспорват номинациите, гласувани от областния съвет. Те са на Мирослав Михайлов, общински лидер на БСП-Червен бряг, и на Чавдар Велинов, общински съветник от БСП-Плевен съответно за областен и негов заместник.

Водещи новини

Още новини