ГЕРБ: Парламентът забрави енергетиката

Булфото
share

"Мнозинството в новия парламент много бързо забрави декларираните приоритети за промени в енергийните закони и стабилизиране на комплекса „Марица-изток" и се зае на пожар със законите за националната сигурност, без обществено обсъждане, без да изчака дори дискусията в несформираните още парламентарни комисии", това заявиха старозагорските депутати от ГЕРБ на нарочен брифинг в понеделник за досегашната работа на Народното събрание.

Според Андон Андонов, електроинженер в Мини „Марица-изток", за финансовото оздравяване на въгледобивното дружество било задължително да се възстанови старата методика за определяне цената на лигнитните въглища, действала до 2009 г. Сегашното служебното определяне от министъра или енергийния регулатор, колко да плащат топлоцентралите за тон условно гориво без обосновка и аргументи, било в ущърб най-вече на мините.

Финансистът Пламен Йорданов пък смята за приоритетни промените в закона за публичното предлагане на ценни книжа, които щели да тласнат развитието на капиталовия пазар у нас. Българската фондова борса и централният депозитар трябва да заработят на европейско ниво, за да се улесни притока на чужди инвестиции, категоричен бе депутатът. Според него ГЕРБ е заявил своите представители в парламентарните комисии и щял да работи конструктивно в тях, но все още не било ясно кога ще бъдат сформирани те.


 

Водещи новини

Още новини