Местан: Вторник ще бъде крайната дата за избор на нов кабинет (обновена+видео)

share

Президентът е длъжен да изпълни конституционната процедура и да проведе консултации. Толкова много журналисти сте събрали тук и очаквате новина. Новината вече беше произведена, а именно, че първата политическа сила е в тотална изолация.

Това заяви на влизане в сградата на президенството Лютви Местан, предаде репортер на novini.bg. Ако очаквате новина, ето сега ще ви кажа една. Ние ще поискаме от държавния глава днес да връчи не един, а два проучвателни мандата, разкри Местан. Очакваме Бойко Борисов да спази мъжката си дума и да върне мандата. Веднага след това Росен Плевнелиев трябве да връчи втори проучвателен мандат на Сергей Станишев, категоричен беше Местан.

България има спешна нужда от работещо правителство. Убеден съм, че още в понеделник може да гласуваме състава на новото редовно българско правителство. Има достатъчно време да се реализира конституционната процедура. Пламен Орешарски трябва да отговори за състава на кабинета. Надявам се, че през следващите няколко дни той ще представи визията си за членовете на кабинета и програмата му, завърши Местан.

Ние изпълнихме намерението си да поискаме от президента да даде втори проучвателен мандат още днес. Това каза Лютви Местан след преговорите с Росен Плевнелиев, предаде репортер на novini.bg. През почивните дни трябва да продължат разговорите за постигане на съгласие за съставянето на ново правителство. Ние вярвахме, че още в понеделник ще може да гласуваме новото правителство. Президентът ни каза, че в понеделник има неотложна работа в чужбина. Вторник става крайната дата, в която ще трябва да имаме нов кабинет. Това го изисква обществения интерес. Правителството ще е успешно ако то изпълни нуждите на хората, категоричен беше Местан.

Склонни сме да подкрепим плана "Орешарски". Говоря в условно наклонение, защото предстоят разговори. Твърдим, че единствената възможност за съставяне на правителство е извън ГЕРБ, каза още Местан. След малко имаме официална среща с Пламен Орешарски, на която ще сравним нашите две програми и ще чуем програмните намерения на г-н Орешарски. В нашата програма има неща, от които няма да отстъпим. Става въпрос за плоския данък. Ние няма да носим отговорност за управление, което реши да сменя плоския данък с прогресивно данъчно облагане. Ние ще подкрепяме правителство, което носи ясна политическа отговорност. Има още няколко приоритета, които са изключително важни и ние няма да отстъпим от тях. Не мисля, че конституционният съд ще касира изборите в чужбина. Номерът от 2009 година няма да мине пак, завърши Местан.

Водещи новини

Още новини