Плевнелиев свиква консултации за съставяне на кабинет

share

Президентът Росен Плевнелиев свиква консултации за съставяне на нов кабинет с парламентарно представени партии. По закон държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат първо на ГЕРБ, която спечели най-много гласове на изборите, но не постигна мнозинство в парламента.

От БСП, ДПС и "Атака" са категорични, че няма да подкрепят кабинета на ГЕРБ. Въпреки това лидерът на партията Бойко Борисов обеща да предложи състав на правителство, след което веднага ще се откаже от съставянето на кабинет, за да се пести време. Ако това стане, само половин час по-късно президентът ще може да го даде на БСП. Сергей Станишев вече обяви, че премиер в него ще е бившият финансов министър Пламен Орешарски.

ДПС заяви, че няма да предлага свои министри, а ще подкрепи кандидатурата на Орешарски, но след анализ на управленската му програма. От Движението са категорични, че няма да водят разговори с "Атака". Волен Сидеров също заяви, че не може да подкрепи правителство в този състав на парламента.

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че никой няма да спечели от нови предсрочни избори, затова няма да губи време, за да може страната ни да има правителство в най-скоро време, предаде БНТ.

Водещи новини

Още новини