Михаил Миков оглави НС, Атака осигури мнозинство на ДПС и БСП, ГЕРБ се изнесоха

share

Депутатите от Атака не се регистрираха в началото на първото парламентарно заседание. Така бяха отчетени 217 народни представители.

Въпреки това всички депутати на националистите бяха в залата. Това означава, че при гласуванията в днешното заседание, които ще да за председател и зам.-председатели на парламента както и за временен правилник за дейността следващите мнозинството ще бъде от 109 гласа, а не от 121 гласа.

По този начин Атака на практика гарантира мнозинството на ДПС и БСП, които разполагат със 120 депутати. След гласуването Михаил Миков събра 118 гласа, против гласуваха от ГЕРБ. Цецка Цачева очаквано не успя да събере достатъчно подкрепа. Изненадващо по време на гласуването един депутат от Коалиция за България се въздържа при вота.

Коалиция за България предложи Мая Манолова за зам.-председател на Народното събрание. "Коя партия купуваше депутати и цепеше групи", попита Станишев в отговор на заявлението на Цветан Цветанов, че има задкулисие в избора на председател на НС.

Парламентарната група на ГЕРБ напусна народното събрание.

ДПС предлага Христо Бисеров за зам.-председател на Народното събрание, каза лидерът на партията Лютви Местан. Той коментира поведението на ГЕРБ с думите: "Това е деструктивно поведение. От днес ГЕРБ не е партия на градежа. Слава Богу, че ще бъдат сами в тези усилия, ще си останат в изолация”.

Мая Манолова и Христо Бисеров бяха избрани за зам.-председатели на Народното събрание. Двамата бяха избрани със 115 гласа „за”. ГЕРБ и "Атака" не предложиха кандидатури за зам.-председатели на парламента.

Водещи новини

Още новини