Корнелия Нинова: Управляващите прибират над 2 млрд. лв. от контрабанда

Булфото
share

Това заяви от парламентарната трибуна по време на дебатите по вота на недоверие депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Публичната цел, която обявихте с увеличаването на акциза на цигарите - да увеличите приходите в бюджета и да подобрите здравето на българите, не е изпълнена – заради контрабандата приходите от акцизи са по-малко, а здравето на българите е по-лошо, защото пушат некачествени контрабандни цигари, допълни тя.

Цветанов няма нито аргумент в борбата с контрабандата на цигари. Вместо МВР да хване каналите, полицията кадрува на митниците.

Голяма част от политическите дейци, особено колегите от ГЕРБ, които за първи път са депутати, са поели финансови ангажименти към лицата, които ги поддържат и използват пари от контрабанда, за да ги изпълнят, подчерта депутатът от левицата.

Тя изнесе данни, които показват, че в края на управлението на тройната коалиция при по-нисък акциз приходите в хазната са повече, отколкото в момента, при по-висок акциз и същия брой пушачи.

Корнелия Нинова обвини персонално за нарастването на контрабандата вътрешния министър Цветан Цветанов, финансовия министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов, като за пореден път поиска оставката на кабинета. Тя каза, че от контрабанда правителството краде повече от 2 милиарда лева, които, ако влизат в хазната, могат да се използват за образование, за увеличение на пенсиите и други социални дейности.

Водещи новини

Още новини