Станишев: Започва война на МВР срещу прокуратурата

Булфото
share

Призовавам прокуратурата да бъде подкрепена от  обществеността, от неправителствения сектор, защото за първи път хората чувстват, че може да има справедливост и да им бъде  казана истината, а МВР да заработи нормално. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в отговор на въпрос на  журналисти.

Според него непредубеденият наблюдател "вижда с просто око", че "започва война на МВР срещу прокуратурата". "За първи път от години прокуратурата посмя да каже истината, потвърдени са две  трети от данните в подадения сигнал - за незаконно подслушване,  за злоупотреба със служебно положение, за заличаване на  доказателства и възпрепятстване на правосъдието", каза Станишев.

Председателят на БСП коментира, че прокуратурата е отворила една тъмна стая и хората трябва да знаят истината. "България е  европейска и демократична страна, правата на гражданите трябва да бъдат защитени, и МВР има задачата да защитава тяхната  сигурност и спокойствие, а не да действа като организирана престъпна група и да използва техниката не срещу престъпността, а срещу хората", заяви Станишев. Той определи като възмутително поведението на служебния министър и на главния секретар на МВР,  които по думите му твърдят, че няма нищо в сигнала след започнало досъдебно производство и повдигнати обвинения на  четирима висши служители. Според него това е "върхът на  айсберга" и трябва виновниците и поръчителите да понесат своята  политическа и наказателна отговорност.

БСП настоява също директорът на ГДБОП Станимир Флоров незабавно да бъде отстранен от МВР във връзка с "изнесени  шокиращи данни за оперативни разработки за покровителстване на наркотрафик и контрабандни канали", насочени срещу Флоров, се  заявява в съобщение от пресцентъра на партията. "В тях става дума за връзки на г-н Флоров, една от  най-високопоставените и овластените фигури в МВР с престъпния контингент. Самият факт, че г-н Флоров е бил поставен през 2002  г. под оперативно наблюдение, свързано с корупция, наркотрафик и контрабандни канали, е несъвместим със заеманата от него  длъжност и с отговорностите, които следва да изпълнява като  директор на ГДБОП", пише в съобщението. От БСП изразяват  опасения, че оставането на Флоров в МВР носи заплаха той да  възпрепятства или да повлияе на разследването. И очакват бърза и адекватна реакция от министър-председателя Марин Райков и  президента Росен Плевнелиев.

Тези разкрития, както и скандалът с незаконното подслушване  злепоставят авторитета на българските служби пред  евроатлантическите ни партньори и отдалечават страната ни от  така желаното ни членство в Шенген, се посочва в съобщението на  пресцентъра на БСП.

Водещи новини

Още новини