Министър Захариева призова българите да санират жилищата си

share

Хората, които санират домовете си ще живеят много по - добере. Няма да се ограничават да живеят в една стая, ще си намалят сметките за парно, ще се създадат работни места за малките и средни строителни фирми, а и ще се живее в по-екологична среда. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройство Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ по повод информационната кампания по проект за „Енергийно обновяване на българските домове".

При отделните изолации на жилища се появява т. нар. енергиен капан - не се получава ефекта, които хората очакват, че ще получат като отражение в сметките си, а инвестицията е сериозна. Трябва да се изолира цялата сграда, за да се получи търсеният ефект. Това е много добра инвестицията в жилището, а и сградата ще бъде много по-красива, смята още тя.

Захариева допълни, че при изготвянето на бюджет за саниране на сградата техническият паспорт е безплатен.

Осигурихме 100 000 лева, който да подпомагат социално слабите семейства при санирането на жилищата, каза още тя. По думите и са осигурени 63 млн. лева по тази програма, както и нисколихвените кредите. Тя призова българите да се включат и да санират жилищата си. По-големите сгради трябва да бъдат по-смели и да кандидатстват по програмата, допълни Захариева. 

Регионалният министър заяви, че от вчера двама енергийни експерти от ЕК са в България и са успели да разговарят с част от енергийните дружества. От понеделник пък в страната ни ще дойдат представители на Световната банка.  На въпрос дали нямаме достатъчно експерти, за да направим проверките, а необходимо да идват такива отвън, тя заяви, че когато си дълго време в системата спираш да виждаш нейните недостатъци и понякога е хубаво да има един безпристрастен  поглед от вън.

Водещи новини

Още новини