16 000 евро месечно прибира родният евродепутат

share

Така месечната сума, която прибира всеки от 17-те ни народни представители в Европарламента, възлиза на 16 000 евро, пише "24 часа".

Изчисленията са направени при условие, че избраникът посещава редовно комисиите и участва в гласуванията в пленарната зала.
Отделно на всеки се полагат по още 21 000 за сътрудници, които обаче се изплащат директно от Европарламента.

За две години в ЕП евродепутатите ни би трябвало да са получили общо по около 393 700 евро всеки, показват изчисленията. Някои от тях карат втори мандат и вече пета година са на издръжка на евробюджета.

При тези месечни суми за никого не е учудващо, че Станимир Илчев от НДСВ е успял да спести 102 000 евро за две години. Хиляди евро са скътали и останалите му колеги. 70 000 евро е усдпял да задели Емил Стоянов от ГЕРБ.

45 000 евро и 15 000 лв. е спестил левият Ивайло Калфин. 40 000 евро от тях са от 2009 г., като в сумата може би влизат и заделени пари, докато бе външен министър.

Мария Неделчева от ГЕРБ единствена не си е купила нищо и не е заделила нито лев за двете години в ЕП.

Кристиан Вигенин от БСП и Владко Панайотов от ДПС са си купили апартаменти в Брюксел, а жълтата Антония Първанова, Димитър Стоянов от "Атака" и Владимир Уручев от ГЕРБ - в София. Слави Бинев пък се е сдобил с къща в столицата.

"От 1994 г. съм на позиции, от чието заплащане не мога да се оплача. Не обичам скъпи вещи, не почивам в чужбина, нямам вила, нито кола - не обичам разточителството и живея скромно, затова е нормално и да спестя. Това не е печалба, а спестявания", коментира Илчев.
 

Водещи новини

Още новини