Петър Димитров: Можеше България вече да получава пари от "Белене"

share

Много е тъжно, когато един български министър не знае, че в министерството има деловодство, където може да намери всички документи, които иска. ГЕРБ се сетиха да търсят на четвъртата година от управлението си.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров по повод тайната кореспонденция между НЕК и RWE, която беше извадена наяве от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

По думите на Димитров има разминаване в датите на писмата и документите са фалшифицирани. Той посочи, че RWE пита НЕК може ли да осигури средствата, за да поеме частта си от финансирането на проекта АЕЦ "Белене". Според Димитров държавата е направила всичко възможно, за да гарантира финансирането, като е създаден и Българският енергиен холдинг, за да се окрупнят структурите в енергетиката и да могат по-лесно да бъдат взети кредити. Той отрече думите на Делян Добрев, че проектът "Белене" струва 10, 3 млрд. евро. По думите цената е почти наполовина - 5, 1 млрд. евро. "Не знам как ГЕРБ стигнаха до цифрата 10,3 млрд. евро - пишело го тук, пишело го там. Това просто не е вярно. Ако от 1 януари тази година първи блок на "Белене" работеше, щеше да има постъпления и да се покрива с тези пари дългът от 250 млн. евро за втората атомна централа. Сега обаче няма първи блок, няма нищо. Строителството на допълнителни мощности в АЕЦ "Козлодуй" ще излезе по-скъпо, тъй като за "Белене" има изградена площадка, докато в "Козлодуй" няма. С действията си ГЕРБ вкарват НЕК в нови и нови дългове и накрая ще фалират компанията", заяви Петър Димитров.

"Няма разминаване в кореспонденцията. Вчера показах оригиналните писма. Г-н Петър Димитров не спира да лъже", заяви във включване по телефона икономическият министър Делян Добрев.

Според депутата от БСП отговорът "Да" ще надделее на референдума в неделя, тъй като по думите му българите осъзнават ползите от строителството на втора АЕЦ.

Водещи новини

Още новини