БСП се оплаква на еврокомисар за Изборния кодекс

share

Червените евродепутати изпращат писмо до еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг, Европейската комисия, Съвета на Европа и Венецианската комисия по повод промените в Изборния кодекс, замисляни от ГЕРБ, пише "Труд".

Според БСП в измененията в кодекса са заложени възможности за груби манипулации на предстоящите парламентарни избори. Основните възражения на социалистите са свързани с това, че с промените в правилата за вота опозиционните партии могат да останат извън ръководствата на изборните комисии. БСП настояват и да се дават преписи от протоколите на секциите.

В писмото до европейските институции обаче от БСП ще изложат и мнението си за кризата в Конституционния съд, както и възраженията си, свързани с избора на новия главен прокурор. По същите теми червените поискаха и среща с посланиците на страните от Европейския съюз. Затова документът, по който работят евродепутатката Илияна Йотова и депутатите Михаил Миков и Янаки Стоилов, трябва да бъде готов преди разговора с дипломатите.

Водещи новини

Още новини