Напрежението в Близкия изток се засилва в очакване на следващия ход на Нетаняху

  • 11 октомври 2024 11:11

  • 423
  • 1
Напрежението в Близкия изток се засилва в очакване на следващия ход на Нетаняху
© gettyimages

Високопоставеният представител на ливанската въоръжена групировка "Хизбула" Уафик Сафа оцеля снощи след израелски удар по Бейрут, съобщи в. "Таймс ъв Израел".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3052

Сафа очевидно е бил мишена на израелските въздушни удари, нанесени в два района на Бейрут, при които по данни на ливанското министерство на здравеопазването са загинали 22 души и още 117 души са ранени. Това е най-смъртоносното до този момент нападение срещу центъра на ливанската столица, откакто Израел засили кампанията си срещу "Хизбула" миналия месец, отбелязва израелският вестник.

ООН обвини вчера израелските военни, че обстрелват нейните мироопазващи сили в Южен Ливан (ЮНИФИЛ) при настоящата израелска операция през границата, посочва в анализ американското издание "Хил".

Световната организация съобщи, че двама миротворци са били ранени при стрелба на израелски танк по наблюдателна кула на щаба им в Накура, а израелски военнослужещи са стреляли по бункер и заслон на миротворците в град Лабуне, като са нанесли щети на превозни средства и комуникационна инфраструктура. ООН също така обвини Израел, че е унищожил оборудване за наблюдение и ретранслация, пише изданието.

"Всяко умишлено нападение срещу миротворци е тежко нарушение на международното хуманитарно право и на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН", заяви ЮНИФИЛ . "Следим действията на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) по тези въпроси", допълва мироопазващата мисия на световната организация в Южен Ливан.

Във връзка с това "Хил" отбелязва, че Израел е обект на все по-голямо внимание във връзка с операциите му в Ливан, при които от октомври 2023 г. насам са загинали над 2000 души, а повече от 1 милион души са разселени по данни на ливанското министерство на здравеопазването.

Израелските военни са остро осъждани също за операциите им в ивицата Газа, при които са загинали повече от 42 000 души, откакто "Хамас" предприе смъртоносното нападение на 7 октомври, нахлувайки в южната част на Израел, като уби близо 1200 души и взе около 250 заложници, посочва изданието.

В разпространен преди броени дни видеоклип израелският премиер Бенямин Нетаняху се обърна директно към народа на Ливан, призовавайки го да се изправи срещу подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула" или рискува унищожение с мащабите на това в ивицата Газа, отбелязва на сайта си британската телевизия Би Би Си.

"Християни, друзи, мюсюлмани сунити и шиити - всички вие страдате заради безсмислената война на "Хизбула" срещу Израел", каза Нетаняху. "Изправете се и си върнете страната", добави израелският премиер.

Италия и Испания разкритикуваха Израел за обстрела по щаба на силите на ООН в Ливан

До голяма степен обаче жителите на шиитските, сунитските и християнските квартали на Бейрут останаха глухи за призива на Нетаняху, коментира Би Би Си.

Групировката "Хизбула", която е по-добре въоръжена и по-мощна сила в Ливан от самата ливанска армия, започна да изстрелва ракети към Северен Израел преди една година в подкрепа на "Хамас" в деня след бруталното нападение на 7 октомври.

Ракетите на "Хизбула" сигнализираха за началото на нов етап от сблъсъка на групировката с Израел. Миналия месец Израел ескалира този тлеещ конфликт, като разшири кампанията си с бомбардировки срещу Ливан, включително срещу столицата Бейрут, преди да започне сухопътната операция в южната част на страната, отбелязва в анализа си Би Би Си.

В коментар на същата тема британският в. "Дейли мирър" посочва, че напрежението в Израел е изключително голямо в очакване на следващия ход на Бенямин Нетаняху.

Всички в Израел говорят за грандиозните успехи на израелското разузнаване срещу опитите на Иран да води срещу страната война чрез свои проксита, отбелязва вестникът. Вече е очевидно, че на много високи места дълбоко във военната и разузнавателната машина на Техеран има катастрофално по размери изтичане на информация. Изчезването на командващия на елитното подразделение "Кудс" на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция Есмаил Каани може да означава, че той е бил заловен като заподозрян шпионин, пише БТА.

Смъртоносно - Израел удари центъра на Бейрут

Ако случаят е такъв, тогава той изглежда е бил най-високопоставеният вътрешен човек, с който Израел разполага, прониквайки в машината за сигурност на Техеран. И ако това излезе вярно, то това ще е една от най-големите контраразузнавателни грешки в съвременната история на Иран, доколкото е известно, коментира в. "Дейли мирър".

Израел все още обмисля как да отговори на въздушната атака на Иран с около 200 ракети преди повече от седмица, макар и до голяма степен неуспешна, посочва британският вестник. Иран предупреди Израел, че евентуална атака срещу ядрените му инсталации ще стигне до червената линия, но Израел може да прецени, че с толкова силно засегнатите "Хизбула" и други негови проксита Иран е отслабен.

И ако предположението за заловен шпионин вътре в Иран е вярно, на Израел може да са му необходими години, за да натрупа толкова голям разузнавателен масив, какъвто демонстрира напоследък. Плюс това - на всички други вътрешни хора в Техеран може да се наложи да останат неактивни, за да избегнат да бъдат разкрити, тъй като в момента се води масирано разследване за това кой е говорил с Израел, заключава в. "Дейли мирър".

Друг британски вестник - "Гардиън", също се спира на мистерията, която витае около местонахождението и здравословното състояние на командващия на елитното подразделение "Кудс" на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция Есмаил Каани на фона на съобщенията, че срещу него се води разследване за това как Израел е успял да проникне и да разбие командната структура на "Хизбула" - ливанската групировка, която е в основата на иранската "Ос на съпротива". Известно е, че Каани е бил в Бейрут по време на убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла, но иранските власти упорито твърдят, че той е жив и дори може да бъде награден за храброст.

Подкрепяното от Катар издание "Мидъл ийст ай" съобщи, че Каани е поставен под домашен арест и се разследва относно пропуските, които са позволили на Израел да проникне толкова ефективно в мрежата на Хизбула.

Боян Чуков: Нетаняху получава предупреждения от Байдън, а Путин не му вдига телефона

Британският в. "Индипендънт" се спира на проведения между президента на САЩ Джо Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху първи телефонен разговор от няколко седмици насам - разговор, който идва в момент, когато Израел разширява сухопътната си операция в Южен Ливан и обмисля как да отговори на неотдавнашното нападение с балистични ракети от страна на Иран.

Засиленото напрежение в Ливан, последвано от едногодишната война между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа, породи опасения за по-широк близкоизточен конфликт, в който могат да се включат Иран и ключовият съюзник на Израел - САЩ, коментира вестникът.

По този повод американският в. "Уолстрийт джърнъл" изтъква, че САЩ са разочаровани от нежеланието на Израел да сподели плановете си за ответни мерки срещу Иран.

Вестникът отбелязва, че Байдън е потвърдил "твърдия си ангажимент към сигурността на Израел", осъждайки нападението с балистични ракети на Иран срещу Израел миналата седмица, се казва в изявление на Белия дом. Израелски официален представител съобщи, че по време на половинчасовия разговор двамата са обсъдили плановете на Израел да нанесе ответен удар.

Но нито САЩ, нито Израел сигнализираха, че двамата лидери са постигнали съгласие по отношение на планираната атака. "Те се договориха да останат в близък контакт през следващите дни", се казва в американското изявление, цитирано от в. "Уолстрийт джърнъл".

През изминалата година Израел понякога се вслушваше в съветите на САЩ, посочва вестникът. Вашингтон се стремеше към по-обмислен план за прочистване на южния град Рафах в ивицата Газа, което накара Израел да ограничи операциите си там. САЩ също така убедиха Израел да не предприема нападение срещу групировката "Хизбула" в Ливан, основаващо се на погрешни разузнавателни данни, само няколко дни след смъртоносното нападение на "Хамас" на 7 октомври.

Но отговорът на Израел по отношение на Иран може да постави на изпитание границите на израелската способност да реагира, коментира в. "Уолстрийт джърнъл". Израелските удари могат да имат отражение и във Вашингтон с наближаването на президентските избори в САЩ, а икономиката е основен въпрос на тазгодишната предизборна кампания.

Цените на петрола се повишиха миналата седмица, след като Байдън намекна, че американски официални представители обмислят дали да подкрепят израелски удар по ирански петролни съоръжения, заключава вестникът.

Главен равин на Израел забрани на военните от бойните поделения да постят на Йом Кипур

Френският в. "Монд" цитира думите на министъра на отбраната на Израел Йоав Галант, който преди няколко дни предупреди, че ответните мерки на страната му във връзка с неотдавнашната иранска ракетна атака ще бъдат "смъртоносни" и "изненадващи", докато израелските военни продължават с мащабната си операция в северната част на ивицата Газа и сухопътната си офанзива в Ливан срещу бойците на "Хизбула".

"Те няма да разберат какво се е случило и как. Те ще видят резултатите", заяви Галант в реч пред израелски военнослужещи. "Който и да ни удари, ще пострада и ще плати цената за това", добави израелският министър на отбраната.

Байдън и Нетаняху са по-близо до консенсус относно плановете на Израел да атакува Иран, отбелязва американският новинарски сайт "Аксиос".

Защо това е важно: Администрацията на Байдън приема, че Израел скоро ще предприеме мащабна атака срещу Иран, но се опасява, че ударите по определени цели могат да доведат до драматична ескалация на войната в региона, посочва изданието. Сегашните планове все още са малко по-агресивни, отколкото Белият дом би искал, заяви високопоставен израелски представител.

Въпреки това американски официален представител заяви след разговора между Байдън и Нетаняху, че "се движим в правилната посока", а друг негов колега каза, че опасенията на администрацията на САЩ относно плановете на Израел след разговора сега малко са намалели. Високопоставеният израелски представител също отбеляза, че различията между САЩ и Израел за естеството и обхвата на нападението са намалели.

Актуалното положение: Израелският военен кабинет се събра снощи, за да проведе брифинг за плановете за нападение срещу Иран и за договореностите с администрацията на Байдън, съобщиха израелски официални представители. Военният кабинет вероятно ще упълномощи премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант да определят времето за нападението, отбелязва "Аксиос".

Какво следва: Американски и израелски официални представители твърдят, че консултациите на работно ниво между САЩ и Израел относно ответните мерки срещу Иран ще продължат и през следващите дни. Галант може да пътува до Вашингтон в началото на следващата седмица, за да продължи обсъжданията със съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и американския министър на отбраната Лойд Остин, посочва "Аксиос".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
423 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЦИОНИСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ

2024.10.11 | 12:37

1
СЪД И ЕКЗЕКУЦИИ ЗА ЦИОНИСТИТЕ- ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ!

Добави коментар

Водещи новини