Мартин Димитров пристана на ДСБ за референдума (видео)

share

Факт е създаването на инициативния комитет, който ще участва като страна в предстоящия референдум за ядрената енергетика. За председател е избран депутата от ДСБ Иван Иванов, обяви на пресконференция Светослав Малинов от "тъмносинята" партия.

Самият Иванов съобщи, че комитетът се състои от 15 члена. Сред тях се открояват имената на Иван Костов, Евгений Дайнов, Мартин Димитров, Иво Инджев и Огнян Минчев. "За нас е чест да застанем зад този комитет. Аз лично благодаря за доверието да бъда избран за председател. Ангажираме се да съберем необходимите по закон 7000 подписа. Призоваваме всички честни българи, които милеят за интересите на страната да гласуват с "не" на референдума за ядрената енергетика. Опитите за строителство на нова ядрена централа представляват най-голямата измама в българския посткомунизъм. Похарчени са милиарди за АЕЦ "Белене", погазени са редица закони, НЕК затъна в дългове заради проекта. Съседните ни държави също не искат да се включат в строителството. Лъжа е, че без нови ядрени мощности страната ни скоро ще е принудена да внася електричество. Прогнозите на НЕК показват, че до 2020-2025 г. България няма нужда от 2120 мегавата нови мощности, а производството задоволява напълно вътрешния пазар", заяви той.

"Искаме подкрепата на гражданите, за да спрем корупцията и кражбите покрай проекта в последните 10 г. Хората не бива да гласуват за нещо, за което може да се наложи да плащат и техните деца. Призоваваме българите с подписа си да подкрепят нашата алтернативна позиция", каза още Иван Иванов. Той добави, че регистрацията на инициативния комитет в съда трябва да бъде извършена до 7 декември и изрази надежда подписите да бъдат събрани още до петък, когато ще бъдат обявени резултатите от подписката.

В отговор на журналистически въпрос Светослав Малинов съобщи, че ДСБ няма да участва в процедурата за номиниране и избор на конституционен съдия на мястото на Венета Марковска. Той нарече скандала "отвратителен прецедент" и заяви, че отговорността за него носи лично премиерът Бойко Борисов. По думите му, след като по този начин принизен парламентаризмът и авторитетът на институциите, в частност на Конституционния съд, първоначалният кандидат на ДСБ Екатерина Михайлова няма да участва в "този фарс".

Водещи новини

Още новини