Огнян Минчев: Победата на Обама е изненада

булфото
share

Последните прогнози за изборите в САЩ бяха, че борбата ще бъде изключително оспорвана, така че голямата преднина и победата на Барак Обама бе изненада. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ политологът Огнян Минчев.

Според него обаче, ако се погледнат нещата по-детайлно, тази победа и вторият мандат на Обама са предвидими. Америка се променя демографски към малцинствата, нараства демографското доминиране на тези групи, на които той е фаворит.

Интересното при настоящата изборна кампания бе явната огромна политическа поляризация по някои въпроси, сред които външната политика на страната и икономиката. Двамата кандидати като убеждения обаче не се различаваха много един от друг, но те трябваше да водят много силна поляризирана политика, за да задоволят различните групи в обществото, които им симпатизират, каза Минчев.

Според политолога, който и от двамата кандидати да беше избран, ситуацията в Америка нямаше да се промени драматично.

Според Огнян Минчев, покойният български патриарх Максим заслужава уважение за това, че той постоянно е настоявал за единството на църквата. Проблеми обаче в църквата имаше, каза той и подчерта, че ще има много сериозно състезание за избора на нов патриарх. В интерес на всички е Българската православна църква да бъде в една здравословна форма, защото това, което най-много липсва на България, е духовно лидерство и ценности.

Водещи новини

Още новини