Кметовете искат 15 млн. лв. допълнителна субсидия от Бойко Борисов

share

Изравнителната субсидия, която получават общините, да бъде увеличена с 15 млн. лева ще поискат кметовете от премиера Бойко Борисов по време на Осмата годишна среща на местните власти в Международния панаир в Пловдив, съобщава Дарик.

В момента тя е 241 млн. лева и не е променяна от три години, а с нея градовете покриват капиталовите си разходи и съфинансирането по европрограмите. Това заяви председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Тодор Попов, който е един от лекторите на форума.

На срещата ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и петима министри. Членовете на сдружението коментираха, че е необходим нов закон за местното самоуправление и местната власт. Досегашният е променян 40 пъти. „В новия закон трябва да бъде отделено по-голямо място на обществените, кварталните и кметските съвети. Акцентът да бъде поставен върху гражданското самоуправление”, каза Минко Акимов, председател на комисията по регионална политика в Националното сдружение.

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, който е част от Управителния съвет, съобщи, че общините ще настояват да бъде въведена такса при обжалването на резултати от обществени поръчки. Идеята е тя се заплаща от недоволните от търговете, които ще я загубят, ако претенциите им се окажат безпочвени.

Водещи новини

Още новини