Симеон Ставрев: Цената за крайния потребител на топлофикация в София е скочила с 60% от тази през 2019

личен архив, ФБ
share

Симеон Ставрев е втори мандат общински съветник от ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет. Коментарът му е по повод на едно от скандалните общински дружества - "Топлофикация София" ЕАД.

 

Топлофикация София ЕАД ме заплаши,

че ако направя публична информацията, която съм поискал за техническото и финансовото състояние на дружеството в качеството ми на общински съветник и техен собственик от името на софиянци, ще ме съди. Истината е, че това е едно неефективно и затъващо предприятие. Предишното и сегашното ръководство не показва особено желание за модернизация и оздравяване, както става ясно от писмените отговори на мои въпроси. Предоставям само обобщена информация, която е и публично достъпната, за да избегна ходенето по съдилища.

Ето основните изводи:

Булгаргаз ЕАД е основен доставчик на газ. Дългът към БЕХ и дъщерното му дружество Булгаргаз към края на 2023 е почти 1.6 млрд. лв.

Активите на дружеството не са много повече от пасивите.

Приходите за 2023 са от продажба на топлинна и електрическа енергия. Липсата на модернизация в мощностите за производство на ток лишават дружеството от още приходи в размери на стотици милиони на година.

Разходите за 2023 са повече от приходите. Основни са тези за покупка на газ и въглеродни квоти. Струва ми се, че дружеството има раздут щат за персонал, чиито заплати също са основно перо от разходите.

Разходите по ремонтната програма са скромни. Това значи, че се ремонтират основно аварии и се правят малко подмени на остаряла инфраструктура, колкото да може да се предоставя базова услуга.

Авариите се увеличават.

Мощности за производство на електрическа енергия има само в две от четирите отоплителни централи - ТЕЦ "СОФИЯ" с 72 MW и ТЕЦ "СОФИЯ ИЗТОК" с 205.35 MW. Тези мощности трябваше да са с поне удвоен капацитет преди много години, но нито едно ръководство на Топлофикация София не се справи с тази своя основна задача.

Цената за крайния потребител днес е скочила с 60% от тази през 2019.

 

Заглавието е на редактора

Водещи новини

Още новини