Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: Отчуждаването на частни имоти в София е бомба със закъснител, която страшно цъка

  • 17 август 2023 16:47

  • 1752
  • 0
Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: Отчуждаването на частни имоти в София е бомба със закъснител, която страшно цъка
© личен архив

Какво наследство от несвършени неща оставя досегашният общински съвет на следващия, който ще бъде конструиран след вота наесен? Питам Симеон Ставрев, общински съветник първи мандат в СОС от квотата на ДБ. Той е софтуерен инженер. Неговата кандидатура отново е издигната от няколко партийни организации на „Да, България” и предстои да бъде одобрена от националния съвет на партията.

„Топлофикация София” и „Софийска вода”, според мен са най-проблемните дружества за столичани. В тях се въртят много пари.

„Топлофикация София” е фирмата с едни от най-големите активи - 2 млрд.лв. в града, след „Метрополитен”/3 млрд.лв активи/. Според мен огромният проблем на столичното управление са дълговете, натрупани от „Топлофикация” през годините. Ръководството на дружеството наскоро предложи да одобрим заем от 145 млн.лв. за настоящата година, което ми се струва скандално, защото точно то е там, за да няма подобни ситуации и да гарантира качествена услуга за гражданите. Загубата е заради дълговете към „Булгаргаз”, на които „Топлофикация София” дължи над 1,5 млрд.лв. Въпросът е защо ръководството на общинското дружество не си намери нови източници на газ, след като реално вече съществуват такива?!

В момента горим газ само за отопление и много малка част се използва за производството на електрически ток. Изпуснахме доста големи възможности през миналата година да натрупаме печалби от производство и продажба на ток.

Безвремието в „Топлофикация София” продължава.

Мощностите там от години не са обновявани, губим шансове за приходи и се трупат само загуби. Важно е софиянци да знаят, че техните сметки можеше реално да бъдат намалени, ако ръководството на фирмата беше на мястото си и работеше всеотдайно по въпроса как изгарянето на газ да ни носи приходи.

Какво се случва в „Софийска вода?

Там положението е много странно, защото концесията на „Веолия” би трябвало да приключи през 2025 година, тъй като започна през 2000 година и е за срок от 25 години. Опция за удължаването й с 1/3-та от срока, т.е. над 7 години взе решение мнозинството на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа в общинския съвет. Те задължиха кметът Й.Фандъкова да разпише това удължаване на концесията с анекс. Тя обаче не подписа такъв и не изпълни решението на своето мнозинство в СОС. Ние от ДБ смятаме, че тази концесия не бива да бъде удължавана в рамките на този мандат. Нека да минат изборите и да видим софиянци на кого ще гласуват доверие наесен и какво ще е разпределението на силите в съвета. Защо обаче мнозинството бърза в този случай да взема решение, не знам.

Вече има решение на съда, че реално концесията може да удължена и вероятно, предполагам, че г-жа Фандъкова ще се опре на него. И в последните седмици на четвъртия си мандат може би ще подпише въпросния анекс, който обрича софиянци да търпят „Веолия”. Има аргументи срещу концесионерът, който е нарушил икономическия баланс, а това най-просто означава, че

прави по-голяма печалба на гърба на по-скъпи сметки за софиянци. Че не инвестира достатъчно в инфраструктурата на града.

Затова ние искаме отново внимателен прочит на концесията, за да се направят промени в полза на потребителите. Ако обаче г-жа Фандъкова подпише удължаването й, ще бъдем поставени пред свършен факт, за съжаление!

Много сериозен друг проблем са незавършените отчуждения на частни имоти, които трябва да са предвидени за паркове и др.обществени сгради.

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в изпусна срока, който законодателят ни беше дал в предишни години, когато на по-ниски цени можеше да бъдат отчуждени доста такива имоти. Те не залагаха сериозни бюджети за отчуждение и последните 10-тина години не изкупиха имотите в парковете например и сега всеки собственик на такъв терен може да каже: „това си е мой имот, аз си го ограждам, а вие се оправяйте”. Примерно такива имоти има доста в Южния парк и др. обществени градини. По оценки на експерти в момента тези терени са някъде около 10 млрд. лв., а можеше да струват значително по-евтино преди. Сега вероятно ще се търсят варианти на замени на едни имоти с други и т.н., но не можем да си позволим някой частник да си огражда свои терени в обществените паркове. Проблемът с отчуждаването на частни имоти за обществени ползи е валиден и при изграждането на важни пътни артерии в града, а виждате какви задръствания тормозят софиянци. Същевременно

пари от бюджета има, всяка година остават, но явно не се управляват добре.

Отчуждаването на частни имоти в София е бомба със закъснител, която цъка със страшна сила. Това е проблемът, който стои в основата на решаването на кризата с детски градини и с паркинги. Това важи със страшна сила за централната градска част, тъй като в крайните големи квартали положението не е така катастрофално.

Друг огромен проблем с столицата е общественият транспорт, трафика и пътната инфраструктура – от тях са недоволни много, много граждани. Смятам, че е важно да има разделение между паркирането и градския транспорт. Сега е пълен батак е не се знае кои пари от коя и към коя дейност отиват. Новата тикет стистема за 100 милиона лева трябва да се докаже, че има смисъл от нея и да дава резултати в полза на хората.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Novini.bg    

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1752 0

Свързани новини

Водещи новини