Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

  • 19 февруари 2024 16:59

  • 607
  • 0
Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората
© личен архив

Симеон Ставрев е общински съветник втори мандат в СОС от квотата на ДБ, сега в коалиция с ПП и СС. Той е софтуерен инженер, семеен с едно дете. 

 

- Какво се случва в СОС, г-н Ставрев – таман съветът заработи след три месечно бавене и областната управителка атакува избора на комисиите, а от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е поискаха оставката й?

- Има шанс да заработим нормално, буквално сме на финалната права. След тримесечни мъки избрахме председател, надявам се да уточним и съставите на комисиите и после да започнем да наваксваме с работата, която ни изостана. Смятам, че с колегите от останалите общински групи имаме общата нагласа да заработим на пълни обороти по документите, които вече са разпределени. Трябва да гледаме напред и в четвъртък да прегледаме обстойно комисиите, както и да изберем зам.-председатели на СОС. Важно е решенията ни да са законосъобразни, така щото областната управителка да не ни ги връща за повторно разглеждане. Аз винаги съм призовавал за спокойствие и диалог помежду ни в съвета и продължавам да го правя, защото е важно да вземаме рационални и логични решения. Само така ще покажем на столичани, че ние наистина работим за тях.

- Обаче опозицията в съвета от страна на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е иска оставката на областната управителка с мотива, че действията й са политически и преднамерени, тъй като тя атакува комисиите и зам.-председателите, на същото заседание е избран и председателя на съвета. Какво ще стане?

- Не съм юрист, но смятам, че нейното становище в случая е правилно и не виждам причина да й се иска оставката. Тя има право да връща решения на съвета и това е регламентирано в Закона за местно самоуправление и администрация. Дано страстите се укротят до четвъртък и да вземем правилно решение.

Сн. pixabay

- Как ще ги вземате тези решения, като сте толкова различни групите в съвета и всеки дърпа чергата към себе си?

- Има вариант да сме диалогични и да можем да работим заедно, но има и такъв, в който постоянно да се караме и спорим. Аз лично предпочитам първия вариант - нещата могат да се случват като търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората.

Безкрайната конфронтация няма да доведе до нищо положително нито за столичани, нито за политическите партии.

Крайно време е вече всички да започнем да работим върху нашата политическа култура. Защото гражданите пращат във властта коренно различни свои представители, които са длъжни да намират общ език, за да могат да работят съвместно. Това се видя на 5 избора досега. Важно е да имаме реална политика, а не постоянно да се джафкаме и да се замеряме с глупости.

- Дано да заработите тази седмица! Кои са първите, най-важни и неотложни проблеми, с които ще започнете?

- Бюджетът на града, който според внесения от кмета В.Терзиев доклад, е около 2,5 млрд.лв. Подозирам, че за него

ще се води борба между групите в СОС, защото всеки ще дърпа към своите приоритети.

При проява на здрав разум той може да започне да се изпълнява, съответно това включва и капиталова програма, която изпълнява инфраструктурните проекти. Наред с парите за всички основни дейности в града, е много важен и бюджетът на градския транспорт в София, който е от порядъка на 1/5 от общите ни пари. За съжаление, понеже изпуснахме законовият срок да приемем план-сметката на СО – това определя как да се почиства града, ще трябва да работим по норматива от 2022 година. Така че в момента не може да се правят никакви корекции по почистването в столицата.
Има много доклади, постъпили в администрацията, които не са задвижени през изминалите три месеца и това трябва да се направи обезателно. Много работа има.

- В обществото усилено и тревожно се коментира за завода за отпадъци и сметосъбирането, какво става там?

- Това е изключително важна тема. Заводът за отпадъци е общинско предприятие и е на пряко подчинение на кмета на СО. В завода вече има нов временно изпълняващ длъжността директор, който със своя екип се опитва да решава натрупаните проблеми там. Накратко, там е важно да остават възможно най-малко отпадъци за депониране, а по-голямата част да се обработват. Паралелно, по мое мнение, има нужда да се увеличи броя на цветните контейнери в София, за да можем да изхвърляме разделно сметта. МОСВ небива да забавя системата за предаване на шишета, кенчета, пластмаса в пунктове, за да може да се намали натоварването на завода. Някои от големите супермаркети вече въведоха по свой почин подход за събиране на стъкления амбалаж от гражданите срещу заплащане.

- Според Вас как ще приключи съдебната сага с оспорването на вота за кмет?

- Доколкото следя тази тема, и двамата претенденти са ощетени, но по-засегнат май е г-н Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите. По тази причина е по-добре Ваня ГригороваВаня ГригороваВаня Григорова е българска икономистка и синдикалистка. Икономическа съветничка е на да си оттегли иска, за да не напряга излишно обстановката. Но крайната дума е на съда и аз не искам по никакъв начин да се противопоставям на неговото решение. Машините на вота работиха като принтери и нищо повече.

- А СОС в крайна сметка какво ще се реши по отношение на областната управителка и нейното вето?

- Надявам се, че обстановката ще се успокои и в четвъртък ще стане ясно. Има логика в това комисиите да бъдат разпределени на пропорционален принцип.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
607 0

Свързани новини

Водещи новини