След последните събития в Близкия изток: МВР засилва полицейското присъствие на ключови точки в София

Булфото (архив)
share

Министерството на вътрешните работи ще засили полицейското присъствие на някои стратегически точки в столицата след ескалиралото напрежение в Близкия изток и нападението на Иран срещу Израел. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет ресорният министър Атанас Илков.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2849

Той поясни, че няма данни страната ни да е застрашена от терористичен акт, но въпреки това са предприети превантивни мерки, за да бъде гарантирана сигурността на гражданите.

Министър Илков посочи още, че със заповед на премиера Главчев е създадена работна междуведомствена група от всички министерства, които имат отношение по евакуацията на българските граждани от Близкия изток.

Българите от Ливан, които кацнаха в София: Трупаш цял живот, напускаш и не знаеш какво е бъдещето

По думите му МВР е в готовност да предостави почивните си бази на тези български граждани, които са били евакуирани от Близкия изток, но няма къде да отседнат у нас.

МВР създаде организация за българските граждани, които имат нужда от настаняване. Имаме подсигурени над 200 места към базите на ведомството. Имаме осигурена и нужната логистика. В случай че се стигне до недостиг, другите министерства също са изявили готовност да предоставят техните почивни бази, обясни министър Атанал Илков.

На свой ред зам.-външният министър Елена Шекерлетова каза, че българските посолства в региона продължават да функционират.

„Нямаме информация за пострадали български граждани или за такива, които се намират в безизходно положение. Поддържаме постоянна връзка с нашия ситуационен център. В Ливан имаме още около 25 български граждани и техни семейства, които са поискали да бъдат евакуирани“, обяви Шекерлетова.

Външно министерство: Остро осъждаме продължаващите ракетни атаки на Иран срещу Израел

Тя подчерта, че в партньорство с компетентните служби и институции в България, външно министерство непрекъснато следи ситуацията и ще вземе съответни решения по отношение на сигурността на българските граждани и на персонала на българските посолства и представителства в региона на Близкия Изток.

Всичките ни посолства в региона поддържат връзка с българските граждани на тяхна територия, имат информация за техния брой, нагласи, имат отработени комуникационни канали, така че в случай на необходимост ние ще можем да реагираме експедитивно. По отношение на цялостно влошената ситуация със сигурността в региона, взимаме мерки за осигуряване на безопасността на работа на нашите колеги там, както и повишаваме бдителността и мерките за сигурност и на останалите ни посолства и консулства по света предвид цялостно повишения риск на средата за сигурност, добави Шекерлетова.

Помолена да изясни каква е българската позиция за случващото се в Близкия Изток и относно сухопътната операция на Израел в Ливан, както и за ударите, нанесени от Иран срещу еврейската държава, Шекерлетова каза: „Нашите позиции по тези въпроси се оповестяват публично, освен това България е част от решенията и общата политика за сигурност и на ЕС, така че вие сте запознати“.

„България остро осъди последните въздушни удари на Иран срещу Израел, ние сме силно обезпокоени от влошаването на ситуацията в региона, призоваваме към деескалация всички страни и подкрепяме усилията, които полагат Франция и САЩ за деескалация в региона“, допълни още зам.-министърът.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2849

Водещи новини

Още новини