Водещите новини! Двама българи загинаха на фронта в Украйна. Хората на Доган с нова коалиция (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 11 септември   

 

Двама българи от Болградски район загинаха на фронта в последните няколко дни. Това се съобщава на сайта на Болградската районна военна администрация.

Тридесет и деветгодишният Сергей Дачев от град Болград е загинал на 6 септември в Харковска област. Той служи като войник в Държавната гранична служба на Украйна. Датата на погребението ще бъде обявена допълнително, посочва се в информацията на Болградската администрация.

На 10 септември почина и Михаил Боев, който се е намирал в болница, след като беше тежко ранен. Михаил Боев е от град Арциз и е роден през 1975 г. В украинската армия е мобилизиран в 110 оперативна механизирана бригада като механик и управляващ танк.

Двама българи загинаха на фронта в Украйна

***


Ние сме жабата. Готвачите са копейките и руските им господари. Историята много пъти се е повтаряла и те на това разчитат… на готовото ноу-хау. Бавно ни варят – руски закон след руски закон – един мине, друг не, пак пробват да го пробутат, после пак, лека-полека. Варят ни.

Проблемите със „закона“ са много и те започват от намерението да се изпрати послание на цивилизования свят: „ние НЕ сме с вас“; и послание на москва: „задачата е изпълнена“.

Копейките са в серия и набират скорост. Гответе се или за Белене, или за Терминал 2

***


Румен Йончев, председател на Земеделски народен съюз, регистрира коалицията "Алианс за права и свободи" в ЦИК за предсрочните парламентарни избори.

Земеделският народен съюз е част от коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС", подкрепяща Ахмед Доган.

Хората на Доган с нова коалиция-Румен Йончев регистрира "Алианс за права и свободи" в ЦИК

***


Върховният административен съд отмени решение (от 09 септември), с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите.

„Съдът приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно, напротив - заявлението на коалицията-жалбоподател, е подадено преди заявлението на коалиция „Демокрация, права и свободи- ДПС“, още в 00,05 часа на 02.09.2024 г. по електронен път“.

ВАС отмени решението на ЦИК да не регистрира ДПС-Пеевски за участие в изборите за НС

***


Изключеният от ДПС Пеевски открадна марката ДПС с помощта на Върховния административен съд (ВАС) като инструмент на превзетата държава.

Джевдет Чакъров: ДПС-Доган ще участва на изборите, търсим начини да обжалваме решението на ВАС

***


Първан Симеонов: Казусът с двете ДПС-та ще обърка социологическите проучвания преди изборите

***


„В последните няколко години срещу нас се водеше грозна кампания, която в момента се води срещу хора, които пречат на Пеевски. Второ, което е случи, е, че икономическият модел, който заложихме, вече започва да дава резултати и доходите растат“.

„Нямаме никакво доверие на ГЕРБ. Ние предложихме подобен на френския или италианския вариант – човек, който е равно отдалечен, който има голям статут и може да сглоби вариант за правителство, който да движи България напред. Ние в уговорени мачове не участваме и никога не сме участвали. Ако няма независим премиер тип Марио Драги или Мишел Барние, ние няма да участваме в такова нещо, подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Асен Василев за офертата на Борисов: Нямаме никакво доверие на ГЕРБ, предложихме наш вариант за кабинет

***


„Този болен нарцисизъм на Тръмп успя да надделее и Камала Харис успя да го подхлъзне по темата с мигрантите. Той се насочи към една история, която не е истина, за това, че хаитяни ядат домашни любимци. Това го постави в много лоша светлина. Тръмп говореше като пред своя публика, вместо към независимите и по-младите“.

Проф. Любомир Топалов: Камала Харис се възползва от болния нарцисизъм на Тръмп и го подхлъзна

***


Френските власти са осуетили три заговора за нападение по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж и други градове, които бяха домакини на летните спортни събития, съобщи днес националният прокурор за борба с тероризма Оливие Кристен, цитиран от Асошиейтед прес.

Франция е осуетила три заговора за нападения по време на Олимпийските игри в Париж

***


Йенс Столтенберг (65 г.) застана начело на НАТО на 1 октомври 2014 г. като 13-ия генерален секретар на военно-политическия съюз. Мандатът му бе удължаван неколкократно и в досегашната история на алианса той е на второ място по продължителност на заемане на длъжността - 10 години, като по-дълго начело на пакта е бил само нидерландецът Йозеф Лунс (между 1971 и 1984 г. - 13 години).

Марк Рюте (57 г.) бе премиер на Нидерландия в продължение на 14 години (между 2010 и 2024 г.). Преди година той изрази готовност да оглави алианса и успя да получи единодушна подкрепа до срещата на върха на НАТО във Вашингтон в началото на юли тази година.

Столтенберг предава на Рюте щафетата в НАТО на 1 октомври

***


Западът най-вероятно вече е взел решение да разреши на Киев да атакува цели на  руска територия с ракети с голям обсег на действие, това решение вече се официализира в медиите, заяви на брифинг говорителят на руския президент Дмитрий Песков в отговор на въпрос на ТАСС.

„Най-вероятно, разбира се, всички тези решения вече са взети“, каза говорителят на Кремъл относно съобщенията в пресата за дискусии по въпроса между САЩ и Великобритания. "Това може да се предположи с голяма степен на вероятност," добави той.

Песков: Западът вероятно вече е взел решение да разреши на Киев удари по цели в Русия с ракети с голям обсег

***


Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че позицията на Турция по отношение на подкрепата за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна остава непроменена, предава Анадолската агенция, цитирани от БТА. 

Ердоган изпрати видео послание към участниците в откриващата се в Киев среща на върха на Кримската платформа.

Връщането на Крим на Украйна е изискване на международното право, каза още Ердоган.

Eрдоган: Продължаваме да подкрепяме териториалната цялост на Украйна

***


 

Водещи новини

Още новини