Франция е осуетила три заговора за нападения по време на Олимпийските игри в Париж

  • 11 септември 2024 17:08

  • 217
  • 0
Франция е осуетила три заговора за нападения по време на Олимпийските игри в Париж
© Getty Images

Френските власти са осуетили три заговора за нападение по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж и други градове, които бяха домакини на летните спортни събития, съобщи днес националният прокурор за борба с тероризма Оливие Кристен, цитиран от Асошиейтед прес.

Прокурорът заяви, че заговорите са включвали планове за нападение срещу "израелски институции или представители на Израел в Париж" по време на олимпийските състезания от 26 юли до 11 август.

Кристен отбеляза пред телевизионния канал "Франс Eнфо", че "самият израелски отбор не е бил конкретно мишена" без да съобщи повече подробности.

Общо петима души, сред които и непълнолетен, бяха арестувани по подозрение за участие в трите осуетени заговора срещу летните олимпийски игри, които се провеждаха на фона на войната между Израел и "Хамас" и войната на Русия в Украйна.

На заподозрените са повдигнати различни обвинения, свързани с тероризъм, докато те остават в предварителния арест, съобщи прокурорът.

Диджейката на откриването на Олимпиадата подаде жалба след брутални заплахи

В осуетените заговори преобладават джихадистките заплахи, а 80% от съдебните производства срещу заподозрени включват екстремистката идеология, която все още влияе върху френската младеж, посочи Кристен. "Ислямска държава" продължава да "разпространява пропаганда", добави той.

По думите му превантивните мерки са включвали засилени претърсвания на жилища и домашни арести преди началото на Олимпийските игри, като досега през 2024 г. полицията и други служители по сигурността са извършили 936 претърсвания на жилища в сравнение със 153 през миналата година.

Френските военновъздушни и военно-космически сили изпълниха полети с над 750 летателни часа в 350 мисии, в резултат на които бяха прехванати 90 летателни апарата, се казва в изявление днес на Mинистерството на въоръжените сили в Париж.

Според изявлението повечето прехванати дронове са били граждански, като се добавя, че са били арестувани 85 оператори на дронове. Те са били предимно туристи, които не са знаели за разпоредбите, действащи по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж тази година, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
217 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини