Нова порода прасета се очаква да възроди свиневъдството у нас

pixabay
share

Нова експериментална порода прасета се очаква да възроди свиневъдството в България. Знаете, че на пазара у нас 70% от свинското месо е вносно.

Свиневъдният бранш отбелязва относителна стабилност, популацията на животни у нас е възстановена до нивата от 2019 г., когато заради разпространението на африканската чума по свинете бяха унищожени голяма част от стадата у нас. Благодарение усилията на големи свиневъди и научни работници от два университета, тази година успешно бе завършен експеримент по създаването на новата порода „черен ангел”. Това е нов вид кръстоска, която цели да запази една порода на 2 000 години, но изчезваща през последните пет- източно-балканската свиня. Целта е не само секторът да заеме по голям пазарен дял, но и да предложи месо с изискани вкусови качества.

Няколко животни от новата порода са родени в началото на февруари, в резултата на научна разработка.

„Създадохме една асоциация за развъждане и възстановяване на традиционни породи, в която наши партньори са Тракийският университет от Стара Загора, Университета за хранителни технологии в Пловдив и много известни частни фермери, които развиват пасищно животновъдство”, обясни Вихрен Димитров, член на УС на Асоциацията на свиневъдите.

Новата порода била и по-полезна за консумация, твърдят създателите ѝ.

„По тези качества на омега мазнини е по-добро това свинско месо, което ние произвеждаме и от зехтина. Общо взето правим научен експеримент повече от една година и налучкваме нещата, но всички, които са го пробвали, и проф.Ярков, и проф.Балев, всички казват, че наистина са уникални вкусовите качества. Ще продължаваме и ще развиваме тази линия”, заяви Вихрен Димитров.

Пети случай на африканска чума по свинете в Хърватия

Цените на свинското месо няма да се повишават, обещават от бранша. И посочват причините - добра реколта на пшеница и ечемик, овладяна инфлация.

„Няма причина да се вдигат цените, освен ако не е спекулативно. От наша гледна точка на производителите, няма да ги вдигаме. Общо взето моята прогноза е, че няма да се вдигат цените и така ще се задържи и до Коледа”, заяви Вихрен Димитров.

Пазарът обаче е залят с евтини разфасовки вносно месо, което по етикет е българско, казват свиневъдите.

„Правят се трикове във веригите. Те казват - произход България. Но примерно трупно месо или разфасовки, внесени от Испания, които са вкарани от големи борси в Бразилия, те пак ги пишат, че са произход България, просто защото са разфасовани и последната манипулация е направена в България", обясни Вихрен Димитров.

И за да не се налага да купуваме вносно месо под български етикет, свиневъдите планират повишаване поголовието в българските ферми.

„В България произвеждаме само 30% от нуждите на страната. Мисля, че е крайно време да се вземем в ръце, да произвеждаме повече и да изнасяме. Ние го имаме този потенциал, имаме ресурс от страна на суровини, все още имаме хора, на които им се работи. За да оцелеем, трябва да произвеждаме, а не да внасяме”, обясни Вихрен Димитров.

Водещи новини

Още новини