Успешно отгледаха бъбреци с човешки клетки в ембриони на прасета

  • 08 септември 2023 13:39

  • 936
  • 1
Успешно отгледаха бъбреци с човешки клетки в ембриони на прасета
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китайски учени успяха да отгледат бъбречна тъкан с предимно човешки клетки в свински ембриони, с надеждата в бъдеще така да се създават органи за трансплантиране, съобщиха ДПА и АФП, цитирани от БТА.

Екипът, ръководен от Лянсюе Лай от Института по биомедицина и здравеопазване в гр. Гуанчжоу, публикува резултатите си в списание Cell Stem Cell.

Методът се основава на изключването на гените SIX1 и SALL1 в ембрионите с помощта на инструмента Криспр/Кас, наричан често генетична ножица.

Учени създадоха цял модел на човешки ембрион без сперма или яйцеклетка

Така ембрионите не развиват свински бъбреци и се създава празнина или ниша. След това се инжектират плурипотентни човешки стволови клетки, взети от кръв от пъпна връв. Те успяват да се развият в нишата.

Специалистите признават, че процедурата трябва да бъде усъвършенствана, като посочват високия процент на влошаване на състоянието на ембрионите. Необходимо е да се прецени дали това е свързано с химеризма или с други аспекти на процедурата по инжектиране, пишат авторите.

Освен това бъбреците, които са се развили добре, продължават да съдържат повече от една трета свински клетки, а това може да доведе до отхвърляне при трансплантация, казват те.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
936 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ.

2023.09.08 | 17:59

1
На вятъра хвърлен труд. От това постижение няма да произтече надежден продукт НАЙ-МНОГО ОТ ЧОВЕК ДА НАПРАВЯТ СВИНЯ! Русския псевдо учен беше направил велико откритие. Колхозниците да поливат тиквите със подсладена вода, за да отглеждан дини. Да, ама, НЕ!

Добави коментар

Водещи новини