Масови проверки на КАТ за предпазни колани

Булфото
share

От днес до края на седмицата "Пътна полиция" провежда акция за използването на коланите на задните седалки. През следващите пет дни ще бъдат проверявани и детските столчета в колите, както и изрядността на застраховка "Гражданска отговорност", съобщава ТВ7.

Всеки от нас знае колко важно е слагането на предпазните колани в колата. Според специалистите, то увеличава шансовете за оцеляване при катастрофа с 60%, а пък 90% от нараняванията могат да бъдат избегнати.

Особено опасни се оказват самите пътници в кола, когато не носят колани на задните седалки, защото те могат да бъдат изстреляни от удара и така да наранят както себе си, така и другите хора в купето на автомобила.

Коланите също предотвратяват и значителни травми, нанесени, когато органите на човешкото тяло се удрят едни в други. И докато за българските шофьори вече е рутина да се слага колан, на задната седалка това все още се пренебрегва масово.

Докато преди десетина години носенето на колан от шофьорите беше рядкост, днес манталитетът се е променил, поне при повечето хора зад волана.

Все пак остават и тези, на които е по-удобно да карат без колан. С пренебрежение се отнасяме най-вече към коланите на задните седалки. Полицията напомня, че не само шофьорите трябва да се обезопасяват.

Глобите са по 50 лв., без значение кой не си е сложил колана. Ако возите малко дете без специално столче, ще ви бъдат взети и точки.

Бебетата на възраст до една година или до 10 кг трябва да бъдат поставени в специална седалка, с гръб към движението. Децата над 1 г., и до 20 кг пък трябва да седнат в специална седалка, с лице към движението. До 12-годишна възраст децата трябва да се возят единствено на задната седалка и задължително да носят колан.

В рамките на едноседмичната акция, КАТ ще проверява и "Гражданска отговорност". Глобите за липсата на задължителната застраховка са от 400 до 1000 лв.

Водещи новини

Още новини