За първи път у нас: Поставиха 3D принтирана индивидуална протеза на 11-годишно дете

  • 10 октомври 2024 13:04

  • 332
  • 0
За първи път у нас: Поставиха 3D принтирана индивидуална протеза на 11-годишно дете
© УМБАЛ Еврохоспитал Пловдив

За първи път в България 11-годишно момиче ще движи рамото и ръката си отново благодарение на уникална операция, с която се премахна тумор и постави индивидуална 3D протеза, съобщават от пловдивската УМБАЛ Еврохоспитал Пловдив.

Детето имало злокачествен тумор на дясната лопатка (скапула), обхващащ и дясната раменна кост.

Екипът от водещи хирурзи-ортопеди отстранил злокачествения тумор чрез тотална резекция (премахване) на дясната лопатка и горния край на дясната раменна кост на малката пациентка в отделението по ортопедия и травматология. Отстранените лопатка и раменна кост хирурзите са заместени с 3 D принтирана ендопротеза с двойно шарнирана артиколация за рамото, създадена специално за 11-годишното момиче.

Протезата е изработена по индивидуална поръчка за момичето след предварително изготвен скенер с 3D реконструкция. Протезата е от титан, с диамантено покритие и е обвита с текстилна тръба.

Оперираха 11-годишно момиче с две матки

Операцията, продължила 4 часа, е извършена от екип лекари от отделенията по „Ортопедия и травматология“ и „Анестезиология и интензивно лечение“ на УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“ под ръководството на проф. д-р Владимир Ставрев дмн и проф. д-р Любен Стоков дм. В екипа участва и специалист по съдова хирургия. Същият екип в Еврохоспитал Пловдив, преди година и половина, спаси крака на 4 годишно дете чрез индивидуална двойно растяща туморна колянна ендопротеза. При настоящата операция, благодарение на иновативното техническо решение, се очаква момичето да движи горния десен крайник без проблем, след необходимата рехабилитация.

11-годишното момиче е от Плевен, но от няколко месеца живее в Пловдив, за да се лекува. Извършена е предоперативна химиотерапия по съответен протокол. След като бъде изписана, пациентката ще продължи химиотерапията.

Пациентката е оперирана по клинична пътека. Уникалната операция и скъпоструващата протеза са поети изцяло от НЗОК. След операцията детето ще продължи лечението си с химиотерапия, за да се гарантира пълното възстановяване.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини